Srbijanski ministar

Vulin odgovara na kritike: ‘Nije nekulturno govoriti istinu, to je ljekovito’

Hina

»Nije nekulturno govoriti istinu, ali je nekulturno i nedomaćinski kada vas na ulazu u Jadovno, jednu od najstrašnijih jama u povijesti civilizacije, dočeka više stotina povampirenih ustaša koji smatraju da jama nije bila dovoljno puna. To je nepristojno«, rekao je Vulin



BEOGRAD – Srbijanski ministar za rad i socijalnu skrb Aleksandar Vulin ocijenio je u utorak, nakon prijepora u povodu njegovih izjava u Jadovnom, da je za međusobne odnose Srbije i Hrvatske »ljekovito« govoriti »o fašizaciji političkog života« i poručio kako je Srbija spremna zajedno s Hrvatskom boriti se protiv fašizacije.


»Ljekovito je govoriti da se na stadionu u Splitu pojavio kukasti križ i da cijeli stadion viče ‘Za dom spremni’. Mislim da je to pomoć našim prijateljima u Hrvatskoj kada im kažemo da smo spremni zajedno se boriti protiv fašizacije«, izjavio je Vulin za Radio-televiziju Srbije (RTS).


Komentirajući izjavu hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, koja je osudila Vulinove izjave u Jadovnom ocijenivši kako »osnovni kućni odgoj nalaže da kad dođete u tuđu kuću poštujete njene ukućane«, Vulin je kazao da nije nekulturno govoriti istinu.




»Nije nekulturno govoriti istinu, ali je nekulturno i nedomaćinski kada vas na ulazu u Jadovno, jednu od najstrašnijih jama u povijesti civilizacije, dočeka više stotina povampirenih ustaša koji smatraju da jama nije bila dovoljno puna. To je nepristojno«, rekao je Vulin.


Komentirajući svoju izjavu o Alojziju Stepincu, kojeg je na komemorativnom skupu u Jadovnom prošle nedjelje nazvao »ustaškim vikarom«, Vulin je rekao kako je on samo postavio pitanje »može li netko tko je bio službeni vrhovni vikar, vojni svećenik« biti proglašen svetim.


On je ponovio svoje tumačenje s komemoracije u Jadovnom da ne može »»ista ruka položiti vijenac i u Beliburgu i u Jasenovcu«, aludirajući na hrvatsku predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović i odavanje počasti žrtvama logora u Jasenovcu te potom ubijenim pripadnicima poražene NDH vojske na Bleiburgu.


Ministar Vulin je kao izaslanik srbijanske vlade u nedjelju na komemoraciji žrtvama ustaškog logora Jadovno kod Gospića te je kardinala Alojzija Stepinca u svom govoru nazvao »ustaškim vikarom« te ocijenio kako »ne može isti vijenac u Bleiburg i u Jasenovac«, a njegove ocjene i komentare sudili su brojni hrvatski dužnosnici, dok je predsjednica Grabar Kitarović poručila je kako je Hrvatska nadišla Vulinove provokacije.


»Vulin nije naš problem, nije problem Hrvatske. Mi smo nadišli tu razinu provokacija i Vulin je zapravo problem premijera (Srbije Aleksandra) Vučića, koji mora odlučiti kuda ide«, ocijenila je hrvatska predsjednica.


Izjava ministra u Vladi Republike Srbije Aleksandra Vulina u Jadovnu o blaženom Alojziju Stepincu za katoličke je vjernike vrijeđanje najdubljih osjećaja, za Hrvate ponižavajuća, a za svakoga istinoljubivog čovjeka gaženje istine, poručeno je u utorak iz Zagrebačke nadbiskupije.


Nije vrijedno pozornosti miješanje ministra Vulina u pitanja o kanonizaciji kardinala Stepinca, ali je pozornosti itekako vrijedno neutemeljeno povezivanje Stepinca s ubojstvima ljudi i spominjanje njegova imena u kontekstu stradanja djece u koncentracijskim logorima, stoji u priopćenju Tiskovnog ureda Zagrebačke nadbiskupije.


Nadbiskupija zamjera odgovornima iz hrvatske Vlade što predstavnicima vlasti druge države dopuštaju u Hrvatskoj iznošenje neistina i vrijeđanje hrvatskih građana, tim više što su poznati i raniji Vulinovi istupi tijekom posjeta Hrvatskoj.


»Takav nemaran odnos hrvatskih vlasti prema istini o blaženomu Alojziju Stepincu i prema hrvatskoj prošlosti znak je nepoštivanja dostojanstva vlastitoga naroda i domovine«, navodi se u priopćenju.


Nadamo se da stavove koje je u toj prigodi iznio ministar Vulin ne dijele ostali sudionici iste komemoracije, posebice ne predstavnici vjerskih zajednica, poručuje Zagrebačka nadbiskupija.