Dva pogleda

Vučić: “Oluja” najtužniji dan za Srbe, Kotromanović: “Oluja” spriječila masakr veći od Srebrenice

Hina

I upravo zato mislim da bi premijer Srbije trebao više uvažavati operaciju Oluja jer bi bez nje, danas vrlo vjerojatno morao odlaziti na još jednu komemoraciju i ispričavati se za još jedan genocid«, rekao je Kotromanović



BEOGRAD – Hrvatska planira ove godine veliku proslavu godišnjice akcije »Oluja«, a za Srbiju i Republiku Srpsku taj dan je dan žalosti i najtužniji dan u srbijanskoj povijesti, izjavio je u petak u Beogradu srbijanski premijer Aleksandar Vučić na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom.


»Oni (Hrvati) planiraju veliku proslavu, a za nas je to od ove godine pa zauvijek dan žalosti, koji je proglašen odlukom vlade Srbije i RS na zajedničkoj sjednici. Za nas ne postoji, teško je pronaći, tužniji dan u srbijanskoj povijesti«, rekao je Vučić .


Srbijanski premijer je podsjetio da su vlade Srbije i Republike Srpske na zajedničkoj sjednici prošlog petka u Beogradu odlučile da se ubuduće 5. kolovoza obilježava kao Dan sjećanja na stradale i prognane Srbe u hrvatskoj vojnoj akciji »Oluja«.




Srbijanski premijer i predsjednik RS-a najavili kako će RS i Srbija zajednički obilježiti godišnjicu akcije »Oluja« paljenjem svijeća na graničnom prijelazu Raća.


Komentirajući činjenicu da pojedini strani predstavnici izjavljuju da neće doći na mimohod koja se u povodugodišnjice Oluje planira u Zagrebu, Vučić je kazao da bi takav poziv u Srbiji doživjeli kao uvredu jer smatraju »da tog dana nema što da se slavi« dodajući da je to »najtužniji dan za Srbe«.


Ministar obrane Ante Kotromanović oštro je u petak uzvratio srbijanskom premijeru Aleksandru Vučiću koji je rekao da je akcija »Oluja« jedan od najtužnijih dana u srbijanskoj povijesti, poručivši mu da nije vjerodostojan jer je devedesetih pozivao na ubojstva i mržnju i istaknuvši da je Oluja spriječila masakr puno veći od Srebrenice.


»Komentari osobe koja je ’90-tih s puškom u ruci poticala sve ono najgore i pozivala na ubojstva i mržnju nisu nimalo vjerodostojni«, rekao je Kotromanović u priopćenju.


Kotromanović kaže da Vučić iznova balansira krivnju i izjednačava žrtvu i agresora, dok mjesta poput Vukovara i Srebrenice najbolje govore tko je bio žrtva.


»Operacija Oluja je bila legitimna akcija koja je spriječila, među ostalim, još jedan masakr koji bi bio puno veći od Srebrenice. I upravo zato mislim da bi premijer Srbije trebao više uvažavati operaciju Oluja jer bi bez nje, danas vrlo vjerojatno morao odlaziti na još jednu komemoraciju i ispričavati se za još jedan genocid«, rekao je Kotromanović.


Naglasio je da sitne diplomatske igre ne mogu iskriviti povijesne činjenice da se rat vodio u Hrvatskoj i BiH i pozvao Srbiju da slijedi primjer Hrvatske koja ne promiče mržnju i ne opravdava ono što je bilo loše.


»I zato je danas članica Europske unije i NATO-a. Nadam se da će vodstvo Srbije uvidjeti da je to jedini put koji vodi naprijed«, poručio je Kotromanović Vučiću.


Hrvatska na obljetnicu vojno redarstvene akcije Oluje slavi svoje oslobađanje od tuđe okupacije i u tome očekuje ne samo razumijevanje, nego i podršku svake normalne politike, rekla je u petak u Zagrebu hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić nakon sastanka s ministrom vanjskih poslova Regije Irački Kurdistan Mustafom Falahom Bekirom.


»Hrvatska slavi svoje oslobađanje od tuđe okupacije i u tome očekuje ne samo razumijevanje, nego i podršku svake normalne politike, jer ne vidim koja bi politika mogla tvrditi da je dan tuge onaj dan u kojem se neka zemlja oslobodila strane okupacije i činjenice da je bila razlomljena na pola«, rekla je Pusić u odgovoru na pitanje novinara TV postaje N1da prokomentira izjavu srbijanskog premijera Aleksandra Vučića da je za Srbiju obljetnica Oluje najtužniji dan u povijesti te da će zbog stradanja Srba paliti svijeće na graničnom prijelazu Rača s BiH.


»Ne razumijem njegovu izjavu jer smatram prirodnim da svaka zemlja, pa i Hrvatska, slavi obljetnicu teritorijalnog ujedinjenja zemlje, koja je prije toga bila pod okupacijom takozvane Jugoslavenske narodne armije, koja se u međuvremenu bila pretvorila u vojsku Slobodana Miloševića, i paravojnih postrojbi. To je ono što mi slavimo. Ne slavimo tragedije koje su proživjeli pojedinci, kojih, nažalost ima u svim ratovima i zato je jako važno ne započinjati ratove, jer kad se rat započne, strada puno ljudi«, istaknula je.


Ministrica je naglasila kako je tijekom rata stradalo mnogo ljudi u Hrvatskoj, hrvatskih građana i Hrvata. »Brojni hrvatski građani srpske nacionalnosti koji su u tom razdoblju otišli iz Hrvatske sad se, na sreću, vraćaju svojevoljno jer procjenjuju da im je tu bolji život i dobrodošli su, jer je to njihova zemlja«, kazala je.


Također je izrazila stajalište da je dosta zloporabe ratova iz 90-ih za pokušaje političke promidžbe danas, ustvrdivši da bi »svi trebali biti u stanju okrenuti se onome što nas čeka sutra«.


»Ovo što se događa u zadnje vrijeme je kontraproduktivno za odnose u regiji i normalizaciju odnosa između zemalja i mislim da na neki način unazađuje odnose koje smo već uspjeli razviti«, naglasila je ministrica.