Izmjena zakona

Vlada izglasala mogućnost slanja vojske na granice, Orešković: ‘To ne znači da ćemo to sutra učiniti’

Jagoda Marić

Ovaj prijedlog predstavlja jedan refleks prema situaciji i našem okruženju. Prvo, izmjena zakona omogućava da OS RH mogu iznimno pružiti pomoć u zaštiti državne granice, a drugo, da će pritom postupati po uputama policije, pojasnio je ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić



Vlada je danas Saboru uputila dopune Zakona o nadzoru državne granice i Zakona o obrani koje će, ako ih parlament potvrdi, omogućiti angažiranje vojske na granici.


I ministar unutarnjih poslova  Vlaho Orepić i ministar obrane Josip Buljević istaknuli su kako  te zakonske izmjene propisuje da se angažaman vojske na zaštiti granice događa iznimno, te da će vojska u tim slučajevima postupati po uputama policije, u čijoj je nadležnosti nadzor granice.


– Iznimno kada predsjednik Vlade ili ministarstvo unutarnjih poslova to procjene potrebnim oružane snage mogu pomagati i zaštiti državne granice, pojasnio je Orepić.




Konačnu formalnu odluku, objasnio je Buljević, donosi Vlada, na prijedlog ministra obrane, ali uz suglasnost predsjednice Republike. I on je pojasnio da će se to događati iznimno i da će vojska postupati po uputama policije.


Premijer je podsjetio da vojska u Sloveniji već pomaže policiji, a u Srbiji ima tu mogućnost. Dodao je i da Hrvatska neće sutra aktivirati vojsku, nego se zakonskim izmjenama omogućuje da se vojska uključi u čuvanje granice.


– To ne znači da ćemo sutra aktivirati vojsku ali ćemo imati tu mogućnost da se vojska uključi, rekao je


Prije tih izmjena zakona premijer je ministre izvijestio o svojim aktivnostima ovog tjedna za kojeg je ocijenio da je bio iznimno uspješan. 


 -  Imali smo odličan sastanak u Berlinu s gospođom Merkel. Teme su bile vrlo bitne za Hrvatsku. Pojačali smo naše odnose s Njemačkom. Govorili smo o investicijama, moramo još pojačati partnerstvo s Njemačkom. U njemačkim medijima su bili odlični komentari, što je dobro za Hrvatsku, rekao je Orešković.


Osvrno se i na svoju izjavu o uvođenju eura.


– Hrvatska  će učiniti sve da ispuni kriterije iz Maastrichta. To je odlična poruka, a to znači da će se dug početi smanjivati i da će deficit biti ispod tri posto. To ne znači da ćemo sutra ići uvesti euro, prvo moramo ispuniti kriterije i onda ćemo imati mogućnost, da ako ćemo željeti ići uvesti euro, moći ćemo to obaviti, pojasnio je Orešković.