Tko je jamio...

Vjetrenjača “otvorila” 58 tisuća ugovora o javnoj nabavi vrijednih 80 milijardi kuna

Ladislav Tomičić

Na internet stranici http://nabava.vjetrenjaca.org Marko Rakar omogućio je uvid u to tko je protekle 2,5 godine naručivao, što, od koga i koliko je što plaćeno



ZAGREB Udruga za promociju prava na pristup informacijama Vjetrenjača omogućila je javnosti pretraživanje 58 tisuća ugovora o javnoj nabavi, svih koji su potpisani u protekle 2,5 godine. Ugovori državnih tijela i poduzeća, odnosno svih obveznika Zakona o javnoj nabavi, vrijedni su 80 milijardi kuna, a sad će svi znati kome je i za što taj novac isplaćen.


Svaki građanin od danas na jednostavan način može saznati sa kim posluju državne institucije i poduzeća, koliko je tko ugovorio radova i usluga te koji iznos je za ugovorene poslove isplaćen. S obzirom da se najveći dio koruptivnih poslova odvija upravo na polju javne nabave, ovaj alat neprocjenjivo je koristan u nadzoru nad trošenjem javnog novca. Pretraživač ugovora nalazi se na adresi http://nabava.vjetrenjaca.org , a idejni začetnik i realizator posla je Marko Rakar, stari znanac hrvatske javnosti. Radi se o računalnom stručnjaku koji se između ostalog bavi transparentnošću rada države. 


    – Tko je naručio, što je naručio, od koga, koliko je što plaćeno – sve odgovore sad je moguće naći na jednom mjestu, kaže Rakar.