Završava li kriza?

Vijeće Filozofskog u utorak sa studentskim predstavnicima i 411 točaka dnevnog reda

Ljerka Bratonja Martinović

Snimio Davor KOVAČEVIĆ / Nl arhiva

Snimio Davor KOVAČEVIĆ / Nl arhiva

Prema dnevnom redu sjednice, Vijeće će u utorak početi rješavati nagomilane poslove vezane uz izbore u zvanja, znanstvene novake, doktorate, izbor stručnih povjerenstava, nastavu i gostovanja, a u drugom dijelu sjednice, tek nakon 400-te točke dnevnog reda, predviđen je blok tema vezanih uz ključna pitanja koja muče profesore i studente



ZAGREB  Čak je 411 točaka upisano na dnevni red za utorak sazvane sjednice Vijeća Filozofskog fakulteta u Zagrebu, prve na koju će konačno, uz odobrenje uprave, sjesti i predstavnici studenata.


Studenti su, podsjetimo, izbačeni iz Vijeća odlukom rektora Damira Borasa o poništenju studentskih izbora na FF-u, koja je uslijedila nedugo nakon što je Vijeće pokrenulo postupak smjene sada već bivšeg dekana Vlatka Previšića, a to je pokrenulo lavinu nezadovoljstva na fakultetu.


Novi su studentski predstavnici imenovani na temelju nedavno održanih studentskih izbora. Povratak normalnom zasjedanju Vijeća trebao bi značiti prekid krize upravljanja na Filozofskom fakultetu. Hoće li biti tako, vidjet će se u utorak.




Prema dnevnom redu sjednice, Vijeće će u utorak početi rješavati nagomilane poslove vezane uz izbore u zvanja, znanstvene novake, doktorate, izbor stručnih povjerenstava, nastavu i gostovanja, a u drugom dijelu sjednice, tek nakon 400-te točke dnevnog reda, predviđen je blok tema vezanih uz ključna pitanja koja muče profesore i studente.


To je pokretanje postupka za izbor novog dekana, na čemu članovi Vijeća inzistiraju, te rasprava o prijedlozima dijela Vijeća FF-a koje je na posljednjoj sjednici u studenom razriješilo Željka Holjevca s mjesta v.d. dekana, na njegovo mjesto imenovalo Nevena Budaka, te dovelo u pitanje legitimnost imenovanih v.d. prodekana.


Članovi Vijeća, kako doznajemo, inzistirat će da se ova posljednja točka, zajedno s pokretanjem izbora novog dekana, raspravi već na početku sjednice, što bi moglo dovesti do novih napetosti.


Očekuje se da će sjednica zbog neviđeno obimnog dnevnog reda trajati najmanje šest sati, no moguće je da će je Holjevac pokušati razdvojiti u više dijelova, što znači novo odgađanje ključnih tema. Studenti i profesori ističu kako su spremni surađivati s upravom, ali od nje očekuju i neke kompromise.