Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 9° 1
Sutra: 9° 9° 1
21. siječnja 2020.
IDS-ov eurozastupnik

Valter Flego: Talijanski neofašisti nisu izdvojen slučaj, ali neće prevariti Fiumane i Istrijane

Valter Flego / Foto: D. JELINEK
Valter Flego / Foto: D. JELINEK
Autor:
Objavljeno: 16. rujan 2019. u 12:57 2019-09-16T12:57:19+02:00

Eurozastupnik IDS-a Valter Flego komentirao je u Bruxellesu prošlotjednu provokaciju talijanskih neofašista u Rijeci, rekavši kako to nije izdvojen slučaj već dio trenda koji u pojedinim državama članicama sve više dobiva na snazi.

No, siguran sam, dodao je, na našim područjima to nema nikakvog uporišta.

- Teško ćete prevariti Fiumane i Istrijane. Politički marginalci mogu sebe nazivati suverenistima, nacionalistima ili kad god već, ali svi jako dobro znamo što su. Za nas je fašizam bio i ostat će oličenje zla. Jer ova nazadna i poražena ideologija svijetu je donijela samo smrt i patnju, rekao je Flego.

Potpredsjednik sam stranke koja zahtijeva zatvorske kazne za promicanje nacizma, fašizma i ustaštva i to dovoljno govori o mom stavu u situacijama poput ove nedavne u Rijeci. Protivim se svakom, ali baš svakom toleriranju mržnje te relativiziranju fašističkih ideja, bez obzira da li dolaze s naše ili bilo koje druge strane. Ako nas je povijest nešto naučila, to je da protiv fašističkih ideja treba odlučnost i beskompromisnost, dodao je.

Flego je komentirao i opće bujanje takvih politika u EU:

- Takozvana "puzajuća konzervativna revolucija" više ne puže. Njihovi predstavnici danas su se ohrabrili i hodaju uzdignutih glava. Štoviše, danas po prvi puta u povijesti Europske unije ekstremni desničari okupljeni su u zajedničku grupaciju. S 10 posto svih zastupnika Europskog parlamenta čine petu najjaču skupinu.

Trude se ostaviti dojam borbe protiv establištmenta i političkih elita, ali u suštini žele resetirati uništiti Europu te vratiti vrijeme unatrag za više od pola stoljeća. Ja ih odmah prepoznajem i po tome što se njihov odnos prema prošlosti svodi na besramno manipuliranje utvrđenim povijesnim činjenicama i svatko, baš svatko od njih služi se retorikom stvaranja patničkog narativa svojih zemalja.

Da nije tragično, bilo bi smiješno. Međutim, u nečemu se razlikuju. A to jest da se nikako ne mogu dogovoriti oko jedne nulte, startne točke gdje bi nas "vratili".

Pa tako nas netko želi vratiti u devedesete, netko u 1941., drugi kao u slučaju skupine neofašista u Rijeci u 1918. Gdje je tom apsurdu kraj?

Možemo li sad očekivati da će nas neke "obrijane glave iz Francuske" htjeti smjestiti u doba Napoleonovog carstva?! Za takve i njima sličnima, na ovim prostorima imamo vrlo jasnu poruku: prestanite i hote delat! - poručio im je Valter Flego.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.