Vijeće za nacionalnu sigurnost

VJERUJETE LI JANDROKOVIĆU? Tvrdi da su odnosi premijera i predsjednice korektni i dobri. A o aferi SMS – ništa

Hina

snimio Denis Lovrović

snimio Denis Lovrović

Upitan li na sastanku Vijeća bilo riječi o aferi SMS, odgovorio je kako ne može govoriti o sadržaju i detaljima, istaknuvši da je sve rečeno u priopćenju poslanom nakon sastanka, u kojemu stoji kako se raspravljalo o odnosima Hrvatske i susjednih zemalja vezano uz migracije, odlučeno je o uspostavi suradnje hrvatskih sigurnosno-obavještajnih agencija s partnerskim službama stranih zemalja.



ZAGREB – Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković danas nije htio potvrditi je li se na sjednici Vijeća za nacionalu sigurnost (VNS) razgovaralo o aferi SMS, a odnose između predsjednice Republike i premijera ocijenio je dobrima i korektnima, ističući nužnost dobre suradnje između svih čimbenika vlasti, posebice premijera i predsjednice.


“Današnja sjednica prošla je u vrlo konstruktivnoj i sadržajnoj atmosferi, nismo trebali izglađivati odnose jer odnosi između nas su korektni i dobri. Bilo je ponekad i disonantnih tonova, ali u načelu, s obzirom na situaciju i globalno okruženje, na kompleksnost međunarodnih odnosa, nužna je dobra suradnja između svih čimbenika vlasti u RH, posebice predsjednika Vlade i predsjednice države”, rekao je Jandroković u Saboru, gdje je primio Betlehemsko svjetlo.


Upitan li na sastanku Vijeća bilo riječi o aferi SMS, odgovorio je kako ne može govoriti o sadržaju i detaljima, istaknuvši da je sve rečeno u priopćenju poslanom nakon sastanka, u kojemu stoji kako se raspravljalo o odnosima Hrvatske i susjednih zemalja vezano uz migracije, odlučeno je o uspostavi suradnje hrvatskih sigurnosno-obavještajnih agencija s partnerskim službama stranih zemalja.




Raspravljeno je i stanje informacijske sigurnosti, a u području neklasificiranih podataka Vijeće je donijelo dvije odluke i jednu preporuku državnim tijelima, prvenstveno s ciljem podizanja svijesti, znanja i učinkovitosti državnih institucija.


Nema nikakvog govora o rekonstrukciji Vlade


Jandroković je komentirao je i širenje Kluba zastupnika stranke zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, odbacivši nagađanja da će to širenje dovesti do rekonstrukcije Vlade.


“Nema nikakvog govora o rekonstrukciji Vlade i mijenjanju koalicijskih partnera. Zadovoljni smo kako smo kao koalicija funkcionirali u 2018. i siguran sam da će naša suradnja biti jednako takva, ako ne i bolja u 2019.”, kazao je.


O prelascima zastupnika iz jednog u drugi saborski klub kazao je da je riječ o relativno novim fenomenima koji nisu karakteristični samo za Hrvatsku, već se pojavljuju diljem Europe, primjerice u Španjolskoj, Italiji, Švedskoj.


“Ispravno je da kada uđeš na jednoj listi i ostaneš na toj listi, ali i HDZ je pretrpio tu gubitke. Nakon što su napustili naše redove, HDZ nije u svoje redove niti u svoj Klub dobivao nove zastupnike. Ti fenomeni se događaju izvan HDZ-a i uglavnom zastupnici SDP-a, njih osam, je već napustilo SDP, prelaze u stranke koje su srodne”, rekao je Jandroković.


Ovo što se dogodilo povrh većine od 77 zastupnika bilo je bez utjecaja HDZ-a


Odbacio je tvrdnje da ‘prebjezi’ podržavaju većinu, napominjući kako je HDZ prvo s Mostom imao uvjerljivu većinu, potom s HNS-om većinu od 78 zastupnika, a nakon što ih je napustio Hrastov Hrvoje Zekanović imao je većinu od 77 zastupnika. “Ovo što se dogodilo povrh tih 77 dogodilo se bez utjecaja HDZ-a”, naglasio je.


Jandroković je komentirao i slučaj puštanja na slobodu nasilnika Darka Kovačevića zvanog Daruvarac, ocijenivši kako je riječ o situaciji koja je neshvatljiva i neprihvatljiva.


“Da nasilništvo na kraju može na ovaj način pobijediti pravnu državu, to meni jednostavno kao čovjeku nije prihvatljivo i očito će trebati nova zakonska rješenja, ali i više neke vrste mudrosti kada su u pitanju suci”, poručio je.


Na upit je li taj slučaj pokazao da je Istanbulska konvencija, koja treba štititi žene od nasilja, samo “mrtvo slovo na papiru”, odgovorio je da jedan dokument ne može zaustaviti nasilnike, jer daje pravni i institucionalni okvir, dok je za sprječavanje nasilja potreban zajednički napor i institucija i zakonodavca te običnih ljudi.


Razina rasprava za jesenskog zasjedanja Sabora često nije bila na razini


Jandroković se osvrnuo i na rad Sabora tijekom jesenskog zasjedanja, istaknuvši kako s jedne strane statistika ide u prilog ovom sazivu, ali s druge strane razina rasprava često nije bila na razini. U ovoj godini radilo se 117 dana, više nego ikad prije, imali smo gotovo 900 sati rasprava na plenarnoj sjednici, doneseno je 240 zakona, dodao je.


Izrazio je i žaljenje što se dio zastupnika opredijelio za strategiju da incidentima te neprimjerenim govorom i uvredama skreću pozornost na sebe, apeliravši na medije da više pozornosti daju zastupnicima koji se kvalitetno pripremaju za rasprave.


Odbacio je prozivke da je kod dodjeljivanja opomena bio pristran, a za zastupnike koji se ne javljaju ili se rijetko javljaju za riječ kazao je da nakon četiri godine ne bi trebali više biti birani u Hrvatski sabor.


“Opomene se rijetko izriču zbog sadržajnih razloga, uglavnom se radi o opomenama kada se krši procedura, kada netko govori izvan točke o kojoj s raspravlja, upada za govornicu, jede u sabornici, nepristojno se ponaša. Demokracija je i procedura, postoje pravila igre”, istaknuo je predsjednik Sabora.