Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
16. prosinca 2019.
Repovi prošlosti

VJERODOSTOJNOST PO I. Z. ČIČKU: HNS-ov kandidat za ministra pravosuđa sudio je u političkim procesima

snimio Denis Lovrović
snimio Denis Lovrović
Autor:
Objavljeno: 8. lipanj 2017. u 15:15 2017-06-08T15:15:50+02:00

»Kao građanin Hrvatske, svjedok vremena, kroničar povijesti i osoba koja se zalaže za ljudska prava, smatram dužnošću upozoriti Vas na neke činjenice koje mogu bitno utjecati na sastav nove Vlade«, navodi Čičak u pismu premijeru nakon što su mediji objavili da je HNS-ov kandidat za novog ministra pravosuđa sudac Vrhovnoga suda Ranko Marijan.

ZAGREB – Na najave iz HNS-a da će predložiti Ranka Marijana za ministra pravosuđa žestoko je u četvrtak reagirao predsjednik Hrvatskog helsinškog odbora (HHO) Ivan Zvonimir Čičak, koji u otvorenom pismu premijeru Andreju Plenkoviću navodi niz pogodovanja i afera navodno povezanih s Marijanom te ističe da je njegovo imenovanje ministrom nedopustivo.

U pismu Plenkoviću Čičak Marijana povezuje s brojnim pogodovanjima utjecajem i položajem u korist pripadnika hrvatske političke elite, povezuje ga i s aferom prisluškivanja sudaca Vrhovnoga suda u predmetu Glavaš te ističe kako je »suspektno da osoba za kojom se vuče takav korupcijski rep bude imenovana za ministra pravosuđa«.

»Kao građanin Hrvatske, svjedok vremena, kroničar povijesti i osoba koja se zalaže za ljudska prava, smatram dužnošću upozoriti Vas na neke činjenice koje mogu bitno utjecati na sastav nove Vlade«, navodi Čičak u pismu premijeru nakon što su mediji objavili da je HNS-ov kandidat za novog ministra pravosuđa sudac Vrhovnoga suda Ranko Marijan.

Čičak navodi da je »Ranko Marijan bio sudac Općinskoga suda u Zagrebu koji je sudio kasnih 80-tih godina u posljednjem političkom procesu u Republici Hrvatskoj i to u predmetu Dobroslava Parage. Paraga je suđen zato što je u medijima (stranim) iznosio istinu o svom slučaju i o stanju u zatvorima jugoslavenskog komunističkog režima. U to vrijeme Ranko Marijan je i potpredsjednik Općinskoga suda u Zagrebu«.

Čičak zatim navodi kako je Marijan, opet kao sudac i potpredsjednik Općinskoga suda u Zagrebu, sudio u predmetu Karmen Bašić i Srđan Dvornik, tadašnjim čelnicima zaklade Otvoreno društvo u Zagrebu (Soroseva zaklada). I taj je proces, navodi Čičak, u Hrvatskoj i u svijetu percipiran kao politički proces, iniciran od strane Tuđmanova režima.

U vrijeme dok je Ranko Marijan bio predsjednik Državnoga sudbenog vijeća (DSV) njegova kći izabrana je za sutkinju, što Čičak ocjenjuje »kulminacijom utjecaja i pogodovanja položajem«. Bio je to, dodaje, samo nastavak brojnih pogodovanja pripadnicima hrvatske političke elite čiji su bliski srodnici u vrijeme njihove moći izabrani za suce u Hrvatskoj.

Čičak navodi i da se ime Ranka Marijana spominjalo i u aferi prisluškivanja sudaca Vrhovnoga suda u predmetu Glavaš, gdje se radilo o pokušaju korupcije, ističući da se u javnosti »baratalo činjenicom da se radi o sucu koji ima dva imena, a nema prezimena«.

»Poštovani g. Predsjedniče, nedavno ste imenovali Povjerenstvo za sučeljavanje s prošlošću. Osim toga bili ste aktivni i u Europskoj uniji sudjelujući u organizaciji unutar Europskog parlamenta koja je radila na sučeljavanju s prošlošću.

Sada se morate suočiti i s prošlošću i sa sadašnjošću, a bome i s budućnosti. Prije svega Vaše Vlade, ali i Hrvatske u cjelini. Vi stalno naglašavate kao je ovo 'Vaša Vlada' i Vi imenujete Vladu i preuzimate odgovornost za nju. Prema tome, jedno su dobre želje HNS-a, a drugo je Vaša odgovornost za Vladu. Preuzmite ju«, zaključuje Čičak u pismu premijeru.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.