Ustavna stručnjakinja Sanja Barić tvrdi: Donošenje strožeg ‘Zakona o navijačima’ nije posao tehničke Vlade

Dražen Ciglenečki

Foto I. Tomić

Foto I. Tomić

Mislim da je to njezina emotivna reakcija koja je pretjerana. Problem nogometnih huligana postoji niz godina i predsjednica sada, kad su svi šokirani, pokušava hitno nametnuti neko rješenje, ali, ponavljam, mislim da je to pretjerano, zaključuje Sanja Barić



ZAGREB Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović traži sazivanje izvanredne sjednice Vlade zbog ispada huligana, koje ona naziva orjunašima, na utakmici nogometne reprezentacije Hrvatske s Češkom. Pozvala se na članak Ustava 102., prema kojem predsjednica ima pravo predlagati Vladi održavanje sjednice kako bi se razmotrilo određena pitanja, a na kojoj bi onda i ona mogla biti i sudjelovati u raspravi. »U svrhu osiguravanja sigurnosti gledatelja i sudionika sportskog natjecanja potrebno je žurno sankcionirati huliganizam, nedolično ponašanje, nerede, te nasilje, prije, za vrijeme i nakon sportskog natjecanja«, navodi se u obrazloženju predsjedničinog prijedloga.


Kolinda Grabar-Kitarović bi u dnevni red te sjednice uvrstila tri točke. Prva bi bila izvješća SOA-e i MUP-a o »sigurnosnim saznanjima i poduzetim radnjama prije, za vrijeme i poslije utakmice između Hrvatske i Češke«. Zatim bi ministar pravosuđa Ante Šprlje i Predrag Šustar, ministar znanosti, obrazovanja i sporta, podnijeli izvješća o primjeni Zakona o sprečavanju nereda na športskim natjecanjima i dosad izrečenim sankcijama. A predsjednica Republike također predlaže i da Vlada hitno izradi izmjene ovog Zakona i to na način da se postrože kazne, naročito one zatvorske.


Kolinda Grabar-Kitarović pozivala je javno i Milanovićevu vladu da sazove tematsku sjednicu na kojoj bi i ona bila, ali taj zahtjev nikad nije formalizirala. Možda zato što je Zoran Milanović u startu otklonio mogućnost takve sjednice. Zasad se ne zna hoće li premijer Tihomir Orešković poslušati predsjednicu. Ali, iz jučerašnjeg priopćenja Vlade jasno je da Orešković još nije prihvatio predsjedničinu inicijativu, koju se niti ne spominje.




Premijer se o događajima u Saint-Etienneu već konzultirao s ministrima Orepićem, Šprljom i Šustarom, pri čemu su razgovarali i o »mogućnostima hitnih izmjena pojedinih odredbi, odnosno članaka zakona, ali i o tome koliko je zakon koji je na snazi do sada u potpunosti i primjenjivan«. Orešković je, navodi se u priopćenju, razgovarao i s Kolindom Grabar-Kitarović, a u ponedjeljak će se održati radni sastanak, na kojem će uz premijera, Orepića, Šustara i Šprlju biti i Miro Kovač, ministar vanjskih poslova. »Vlada Republike Hrvatske koja najoštrije osuđuje i ovaj posljednji huliganski izgred, poslat će jasnu poruku počiniteljima i rušiteljima međunarodnog ugleda Republike Hrvatske da neće biti taocem njihovog divljačkog primitivizma«, upozorava se iz Banskih dvora.


Pitanje je, međutim, može li uopće sadašnja tehnička Vlada poslati u Sabor zakonske izmjene koje traži Kolinda Grabar-Kitarović. U Zakonu o Vladi piše da Vlada u ostavci »obavljati tehničke poslove do imenovanja nove Vlade«. Zakon o postupku primopredaje vlasti propisuje, pak, da Vlada od dana raspisivanja izbora ne smije donositi odluke o imenovanjima na dužnosti i zaključivati ugovore značajnije vrijednosti.



S obzirom da je upitno smije li tehnička Vlada raditi na zakonskim promjenama, Klub zastupnika SDP-a poslat će u proceduru svoj prijedlog promjena Zakona o sprečavanju nereda na športskim natjecanjima.– Mi smo pripremili te izmjene kako bi kazne bile rigoroznije. Za to će nam trebati čvrsta politička volja u Saboru, izjavio je glavni tajnik SDP-a Igor Dragovan.


Spadaju li promjene Zakona o sprečavanju nereda na športskim natjecanjima u tehničke poslove, pitali smo Sanju Barić, predstojnicu Katedre za ustavno pravo na riječkom Pravnom fakultetu.


– Ne, to nije tehnički posao. Vlada bi, eventualno, te zakonske promjene mogla objasniti njihovom hitnošću, ali mislim da to nije riječ u ovoj situaciji. Ti se neredi nisu dogodili u Hrvatskoj nego u Francuskoj i stoga ne postoji potreba za hitnim donošenjem zakona. Naravno, ako iz Vlade dođe ovakav zakonski prijedlog, na Saboru je odluka hoće li ga usvojiti, rekla nam je Sanja Barić.


Ona smatra da inicijativa predsjednice Republike nije primjerena dužnosti koju obnaša.


– Mislim da je to njezina emotivna reakcija koja je pretjerana. Problem nogometnih huligana postoji niz godina i predsjednica sada, kad su svi šokirani, pokušava hitno nametnuti neko rješenje, ali, ponavljam, mislim da je to pretjerano, zaključuje Sanja Barić.