Racionalizacija poslovanja

Usred pregovora Vlade i MOL-a Ina otpušta 181 radnika

Marinko Glavan

Program zbrinjavanja viška radnika provodi se protivno mišljenju Radničkog vijeća. Radničko vijeće je ocijenilo da uprava ničim nije objasnila razloge proglašavanja viška zaposlenih, kao i da dio njih prema Zakonu o radu niti ne može biti proglašen viškom



RIJEKA U jeku pregovora hrvatske Vlade i MOL-a oko dioničarskog ugovora u Ini, uprava naftne kompanije  podijelit će čak 181 otkaz ugovora o radu zaposlenicima koji su proglašeni tehnološkim viškom.


Otkazi su rezultat racionalizacije poslovanja koju provodi uprava nacionalne naftne kompanije, a prema odluci kojom je utvrđen Program zbrinjavanja viška radnika bit će podijeljeni radnicima u gotovo svim sektorima u Ini, uz izuzetak rafinerijske proizvodnje. 


Prvi je to put u povijesti Ine da se u tvrtki provodi program zbrinjavanja viška radnika, i to protivno mišljenju Radničkog vijeća, koje je prije nekoliko mjeseci izrazilo izričito protivljenje tada još nacrtu Programa, a kasnije i samom Programu te odluci o njegovoj provedbi.




Radničko vijeće je ocijenilo kako uprava ničim nije objasnila razloge proglašavanja viška zaposlenih, kao i da dio njih prema Zakonu o radu niti ne može biti proglašen viškom.


Lista već utvrđena


Unatoč takvom stavu Radničkog vijeća, kao i sindikata koji su se protivili otpuštanju, uprava Ine je odlučila provesti svoju odluku u djelo.


Povjerenik riječke podružnice Sindikata EKN-a u Ini Ivica Perinić zbog toga se dopisom obratio ministru gospodarstva Ivanu Vrdoljaku, koji je prije desetak dana izjavio kako će u pregovorima s MOL-om prvo zatražiti zaustavljanje bilo kakvih procesa restrukturiranja ili dijeljenja otkaza dok traju pregovori


– Nažalost, moram konstatirati kako se u Ini upravo događa sasvim suprotno – provodi se restrukturiranje tijekom pregovora, upozorava u  dopisu ministru Vrdoljaku Perinić, navodeći kako je uprava Ine uz odluku kojom se utvrđuje Program zbrinjavanja viška radnika, već utvrdila i listu od 181 radnika koji će nakon 14. listopada, kada ističe odgoda koju je zatražio Hrvatski zavod za zapošljavanje, dobiti otkaz ugovora o radu. 


– Iako sam kao profesionalni sindikalni povjerenik svjestan nekih neminovnosti u poslovanju, pa tako i nužnosti restrukturiranja, ne mogu prihvatiti ovakvu odluku uprave Ine kojom se u ime potrebe restrukturiranja radnici proglašavaju tehnološkim viškom i otkazuju im se ugovori o radu. Poslovnu logiku u ovom slučaju nadjačava logika stjecanja dodatnog profita menadžmenta, a sve preko leđa radnika i to u okolnostima kada Ina posluje s dobiti, a trošak rada je daleko ispod 10 posto ukupnih troškova poslovanja. 



 Ministar Ivan Vrdoljak jučer nije odgovorio na naš upit hoće li inzistirati na svom zahtjevu da se ne provodi restrukturiranje i ne dijele otkazi u Ini dok traju pregovori. Vrdoljak je, saznajemo, od mađarske strane tražio i da se za to vrijeme odluke ne donose preglasavanjem između hrvatskih i mađarskih članova uprave. No, kako je odluka o zbrinjavanju viška radnika donesena prije početka pregovora, tek će se vidjeti hoće li vođa hrvatskog pregovaračkog tima ustrajati na svom zahtjevu prema mađarima. 



Zazivanje ministra


S obzirom na navedeno, restrukturiranje na način da se otpuštaju radnici djeluje kao rezultat nesposobnosti menadžmenta, a smanjivanje broja radnika otkazivanjem ugovora i upućivanjem na burzu rada, odnosno na grbaču Republike Hrvatske kao drugog suvlasnika Ine, očito je najjednostavniji i najbrži put do dodatne zarade, stoji u Perinićevom dopisu, uz apel ministru da se »ne izgubi utjecaj hrvatske strane u Ini«, te da svoje riječi o zaustavljanju dijeljenja otkaza dok traju pregovori provede u djelo.  Perinić kaže kako od ministra očekuje da učini sve kako bi se sačuvala radna mjesta koja uprava Ine, prema njegovom mišljenju bez opravdanog razloga, želi ugasiti.


– Jednako tako, ovo je prilika da se pokaže kolika je stvarna težina hrvatske strane u pregovorima, kratko poručuje Perinić. 


Inače, s odlukom o proglašavanju radnika viškom ne slažu se ni hrvatski članovi uprave Ine, koji su, saznajemo, redom glasovali protiv odluke, jer su je smatrali nedorađenom, te očekuju niz sudskih sporova na štetu Ine, ali su bili preglasani. To potvrđuje i sama odluka o utvrđivanju Programa zbrinjavanja viška radnika koju su potpisali samo predsjednik uprave Zoltan Aldott i mađarski član uprave Peter Ratatics.