Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 6° 1
Sutra: 6° 6° 1
20. siječnja 2020.
Rentijerstvo

Usluge u domaćinstvu? Mnogi vlasnici apartmana nemaju prebivalište u tom gradu

Usluge u domaćinstvu? Mnogi vlasnici apartmana nemaju prebivalište u tom gradu
Usluge u domaćinstvu? Mnogi vlasnici apartmana nemaju prebivalište u tom gradu
Autor:
Objavljeno: 15. listopad 2019. u 9:43 2019-10-15T09:43:16+02:00

Godinama se govori o tome da bi sustav privatnog iznajmljivanja, u poreznom smislu, trebalo razdvojiti od rentijerstva, a podaci koje je ekskluzivno dobio Jutarnji list mogli bi biti prvi konkretan materija koji govori tome u prilog, piše taj dnevnik u broju od utorka.

Jutarnji je iz sustava eVisitora dobio statistiku o udjelu broja kreveta koji nisu u vlasništvu osoba s prebivalištem na području sedam gradova to su, dakle, podaci o udjelu rentijerstva unutar sustava privatnog iznajmljivanja u sedam jedinica lokalne samouprave.

Prema evidencijama eVisitora proizlazi kako je u Šibeniku čak 64 posto »privatnih kreveta« u vlasništvu osoba koje nemaju prebivalište u tom gradu, da je udio nedomicilnih vlasnika »privatnih kreveta« u Dubrovniku 36,2, u Zadru 34, a Splitu 30 posto, ističe dnevnik

Pritom treba napomenuti da je, usprkos postojanju službene turističke statistike, odnosno sustava eVisitor, bilo iznimno teško izdvojiti ove specifične podatke. Oni se razlikuju ovisno o tome prikupljaju li se s lokalne ili nacionalne razine, a izvor Jutarnjeg lista sugerira kako je upitna njihova krajnja preciznost, što dovodi u pitanje i svrhu ovako organiziranog eVisitora.

Naime, iznajmljivači sami u sustav unose vlastite kontakt podatke pa je moguće daje taj unos ponekad neuredan ili netočan, a primijećeno je da su neki od njih umjesto grada u kojemu imaju prebivalište krivo unijeli informaciju o naselju, što sustav ne prepoznaje, iako to naselje možda administrativno pripada gradu.

Kako god bilo, podaci koje je prikupio Jutarnji zasad su jedina dostupna statistika te vrste, a brojke su indikativne jer sugeriraju koliko se nešto što se inicijalno nazivalo »pružanje usluge smještaja u domaćinstvu« dakle, turistički proizvod koji su gostima pružali sami domaćini zbog poreznih olakšica koje ima ovaj sektor pretvorilo u biznis iznajmljivanja kojim se danas bavi svatko s viškom novca, donosi Jutarnji list.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.