Utorak, 6. listopada 2015.
Ukidanje kontrola na granici

Ulazak Hrvatske u EU: Od srpnja 2013. nema više carine, ali ni povrata IVA-e

foto arhiva
foto arhiva
Autor: Irena Frlan Gašparović
Objavljeno: 19. srpnja 2011. u 12:17

Hrvatska se, pojasnili su, uskladila s europskom direktivom koja propisuje pravila povrata poreza na dodanu vrijednost

ZAGREB  Svi koji računaju na jeftiniju kupovinu preko granice zbog naknadnog povrata PDV-a, toj se povlastici mogu veseliti još samo neko vrijeme.

Ako Hrvatska postane članica Europske unije 1. srpnja 2013. godine , kako je to zasad predviđeno, hrvatski državljani nakon šopinga u, primjerice, Italiji ili Austriji, neće više ostvarivati pravo na povrat plaćene IVA-e, odnosno Merwesteuera. To pravo sada imaju ako pojedinačni račun prelazi određeni iznos, na primjer, u slučaju kupovine u Austriji radi se o 71 euru, u Italiji o 155 eura.

No, i državljani zemalja članica EU-a koji kupuju u Hrvatskoj također će izgubiti mogućnost povrata PDV-a. Strani državljani, što znači i kupci iz EU-a, to pravo trenutačno ostvaruju ako su potrošili više od 500 kuna. Da se situacija nakon pristupanja Uniji mijenja, potvrdili su nam i u Poreznoj upravi. 
  

Hrvatska se, pojasnili su, uskladila s europskom direktivom koja propisuje pravila povrata poreza na dodanu vrijednost. Ta direktiva kaže da je jedan od uvjeta da bi se ostvarilo pravo na povrat poreza u putničkom prometu to da putnik nema prebivalište ili uobičajeno boravište u državama članicama EU-a.

Stoga građani koji takvo prebivalište imaju »ne mogu ostvarivati pravo na povrat poreza na dodanu vrijednost plaćenog prilikom kupovine u nekoj drugoj državi članici Europske unije«. 

 No, ukidanje tog prava ima i drugu stranu. Ulaskom u EU na granicama prema državama članicama EU-a, Sloveniji i Mađarskoj, ukidaju se carinske kontrole. To znači da hrvatski građani, nakon pristupanja Uniji, više neće morati brinuti prilikom prelaska granice jer će moći kupiti robu u bilo kojoj zemlji članici EU-a i bez ikakvih carinskih pristojbi uvesti je u Hrvatsku.

Granice s drugim susjednim državama – Bosnom i Hercegovinom, Crnom Gorom te Srbijom – postat će vanjske granice Unije i na njima će i dalje postojati carinske kontrole.

Komentari

3
Morate biti prijavljeni ako želite ostaviti komentar. Prijavi se / Registriraj se
 • bbbk
  bbbk   Objavljeno: 21. srpnja 2011. u 13:29

  carina će biti i dalje, ali ne na unutarnjim granicama već na cijelom carinskom području koje je istovjetno sa teritorijem RH i imati će ovlasti:
  Članak 18.
  (1) Ovlašteni carinski službenici kada obavljaju nadzor nad primjenom zakona i drugih podzakonskih akata, obavljaju radnje carinske provjere, provjere posebnih poreza, sprječavaju i otkrivaju prekršaje i kaznena djela, prema odredbama ovog Zakona i drugih propisa, poštujući pri njihovoj provedbi propise o sigurnosti zračnog, pomorskog, riječnog, željezničkog i cestovnog prometa imaju i ovlast:
  1. pratiti, zaustaviti, pregledati i pretražiti prijevozno i prijenosno sredstvo i robu,
  2. provjeriti identitet osobe,
  3. pregledati osobu,
  4. pregleda i pretrage poslovnih prostorija, prostora, objekata, dokumentacije, kao i provjere vjerodostojnosti i istinitosti isprava podnesenih u carinskom postupku,
  5. privremeno oduzeti predmete i isprave,
  6. privremeno ograničiti slobodu kretanja,
  7. pozivati,
  8. prikupljati, obrađivati, evidentirati i koristiti osobne i druge podatke,
  9. upotrijebiti sredstva prisile.

 • lunar
  lunar   Objavljeno: 20. srpnja 2011. u 22:12

  Nema carine?
  Ajde baš me zanima tko će prvi pogoditi tko će nadoknaditi sve sadašnje ili dotadašnje carinske prihode koji se slijevali u buđet?

 • Ana700
  Ana700   Objavljeno: 19. srpnja 2011. u 15:16

  IVA-e e moja IRENA-e bas ti hvala na iscrpnom objasnjenju.