Primorsko goranski župan

Ukidanje županija za Komadinu nije realno: ‘Političko crtanje Hrvatske nije rješenje’

Tihana Tomičić

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler

Komadina ne misli da se županije mogu ukidati samo potezom pera te procjenjuje da se regionalizacija može dogoditi najranije za pet i pol godina, to jest tek nakon sljedećeg ciklusa lokalnih izbora



RIJEKA – Župan PGŽ Zlatko Komadina komentirao je prijedloge Mosta o ukidanju županija, na koje SDP načelno pristaje u pregovorima.


Komadina ne misli da se županije mogu ukidati samo potezom pera te procjenjuje da se regionalizacija može dogoditi najranije za pet i pol godina, to jest tek nakon sljedećeg ciklusa lokalnih izbora.


– Osobno sam pobornik regionalizacije jer je većina županija premala i preslabog administrativnog, fiskalnog i kadrovskog kapaciteta. Naša PGŽ jos kako-tako, mi smo među jačima, no mnogi teško ili nikako. No neozbiljno je govoriti da se takva reforma, ako će biti ozbiljna, može provesti samo tako, da se Hrvatska ponovno nacrta. Za to treba ozbiljna analiza i priprema, i po meni nije realno da se to desi prije 2021. godine. Građani vole čuti priču o ukidanju županija, ali prije nego što nešto ukineš, nešo drugo moraš pripremiti. A ja ne vidim da je reforma pripremljena. Uvijek možemo politički crtati nove granice preko noći, ali to nije realno ni ozbiljno – rekao je Komadina, dajući svoju izjavu upravo u trenutku dok na Ibleru traju pregovori Mosta i SDP-a o javnoj upravi.




Na pitanje novinara o tome da se onda on slaze sa HDZ-om o tome da se zupanije ne ukidaju, Komadina je rekao:


– Ne, ja se slažem sa samim sobom.


On upozorava i na riječi demografa Anđelka Akrapa  koji kžze da bi formiranje  regija moglo biti opasno po demografsku sliku Hrvatske.


– Kad se država organizira oko samo nekoliko centara, tada dolazi do unutarnjih migracija i ljudi sele ka centrima. Opasnost je da pojedina područja ostanu doslovno prazna, a šira administrativna mreža prepreka je tome, rekao je župan Komadina.