Nastavljeni pregovori

Ukidanje dodataka na staž: Sindikati Vargi pripremaju svoj prijedlog još većih ušteda u zdravstvu

Ljerka Bratonja Martinović

Kako veli Spomenka Avberšek, predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi, nije isključeno da će sindikati možda i pristati na Vargin prijedlog



ZAGREB – Ukidanje dodataka na staž od četiri, osam i deset posto tema je pregovora koji su danas nastavljeni u Ministarstvu zdravlja. Ministar Varga inzistira na tome da se zaposleni u zdravstvu odreknu dodataka na staž koji su uskraćeni i svim drugim javnim službama, a sindikati smatraju da postojeći kolektivni ugovor nudi i bolja rješenja financijskih ušteda koje bi smanjile njegov teret za zdravstveni proračun. Svoj će protuprijedlog, najavljuju, iznijeti na nastavku pregovora u ponedjeljak, kada će se očitovati na Vladino obrazloženje predloženih izmjena Kolektivnog ugovora po kojem se prava zaposlenih moraju  reducirati zbog financijske situacije u državi, a posebno u zdravstvu.


– Pitam se što se promijenilo od prosinca prošle godine, kad smo potpisali kolektivni ugovor, do danas? Kad je Vlada prihvaćala takav KU, dobro je znala kakvo je financijsko stanje u zdravstvu i za dubiozu koja je tada bila 1,4 milijarde kuna. Nakon potpisivanja KU-a uredbom je povećala koeficijente oko 3.000 liječnika za 15 posto i proračun zdravstva opteretila s još 200 milijuna kuna, tako da im ovo obrazloženje ne drži vodu – komentira Spomenka Avberšek, predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi.  Iako je ministar Varga od njih to tražio, sindikati su jučer odbili iznijeti svoj protuprijedlog izmjena KU-a za zdravstvo jer »ne žele prije vremena odati svoje adute«. Uštede koje namjeravaju ponuditi Vargi, kažu, bit će veće od uštede na dodacima za staž.

– Izračunali smo da bi se ukidanjem dodataka na staž od četiri, osam i deset posto na godišnjoj razini uštedjelo 135 milijuna kuna. Mi smo, međutim, u kolektivnom ugovoru pronašli prostora koji bi donio nešto veću uštedu od tih 135 milijuna kuna, a bio bi pravičnije rješenje za sve zaposlene – poručuje Avberšek. Nije, kaže, isključeno da će sindikati možda i pristati na Vargin prijedlog ukidanja dodataka na plaću, no to će učiniti samo uz dobre argumente.


Ukidanjem dodataka na staž najviše gube zaposleni s duljim stažem i oni pred mirovinom, pa bi tako bruto plaće liječnika specijalista s 35 godina staža pale za oko 1.200 kuna, medicinskih sestara za oko 700 kuna, a nezdravstvenom osoblju pred mirovinom od 250 do 500 kuna.