Po protokolu

U tišini promijenjen pravilnik: Predsjednica Grabar Kitarović sada legalno može nositi vojnu uniformu

Danko Radaljac

Foto Miranda Cikotić / PIXSELL

Foto Miranda Cikotić / PIXSELL

Na ovaj način daje se mogućnost nošenja odora Predsjednici RH i vrhovnoj zapovjednici OS RH i ministru obrane isključivo zbog praktičnosti, kada sudjeluju u aktivnostima OS RH



ZAGREB Bez fanfara i obavijesti široj javnosti, početkom ožujka promijenjen je Pravilnik o vojnim odorama te tako predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović napokon može i legalno nositi uniformu Oružanih snaga kada je u posjetu vojsci ili obavlja neki protokol koji se tiče nje kao vrhovne zapovjednice. No, Pravilnik sad to dopušta i ministru obrane.


Radi se o jednoj, za europske prilike neuobičajenoj odluci, s obzirom da je na razvijenom Zapadu trend prije nekoliko desetljeća bio da se političke funkcije odmaknu od bilo kakvog nošenja vojnih uniformi. Dapače, kad se pogledaju primjeri po svijetu u posljednjih nekoliko godina, rasprave o tome smije li ili ne nositi predsjednik države vojnu odoru vodile su se redom u Keniji, Nigeriji i Gani. Tako da bi se to moglo nazvati »afričkim pitanjem«.


Bez komentara


Još je posebnija priča s ministrom, u ovom slučaju Damirom Krstičevićem. Zbog što veće distinkcije između vojske i civilne uprave obrambenog sustava, većina demokratskih država ni ne razmišlja o mogućnosti da ministri nose odore. Tek je ostavština bivšeg Sovjetskog Saveza drugačija, iako i tu baltičke države nikada nisu imale nešto slično. Od ostatka Europe, tek je u Grčkoj zabilježen primjer Panosa Kammenosa, desničara u Syrizinoj koalicijskoj vladi, koji je na početku svog mandata volio biti u uniformi. No, radi se o čovjeku koji ima i neke profašističke stavove, pa tako uz nošenje vojne uniforme javno voli iznositi i svoju tezu kako Židovi ne plaćaju poreze.




Kako su se posljednjih dana iz Ureda predsjednice žalili da im je krivo da se od njih ne traži stav kad se piše o predsjednici, poslali smo im upit o ovome. Niti nakon pet dana čekanja, nikakav odgovor nije stigao. Iz Ministarstva obrane su pak odgovorili te oni ne vide ništa problematično u novim odredbama Pravilnika o vojnim odorama. »Vezano za vaš upit, možemo vas izvijestiti da nije riječ ni o kakvoj militarizaciji društva, već se na ovaj način samo daje mogućnost nošenja odora Predsjednici RH i vrhovnoj zapovjednici OS-a RH i ministru obrane isključivo zbog praktičnosti, kada su na terenu i sudjeluju u aktivnostima OS-a RH«, tako kažu iz MORH-a.


Burne reakcije


Napominju pri tome kako su takve odredbe postojale do 2014. godine. Što je zbilja približno točno. Jer do tada je vrijedila odredba prema kojoj predsjednik i ministar »mogu nositi dijelove odore«, dok sada »mogu nositi odoru i dijelove odore«. Sitna, ali ne toliko nebitna razlika. Uz jednu bitnu napomenu. Od 2000. godine niti jedan ministar ili predsjednik nije nosio kompletnu odoru do dolaska Kolinde Grabar-Kitarović na vlast.


Isticao se pri tome Ivo Josipović, koji je volio odjenuti »kaki« i »safari« odjevne predmete, kranje militariziranog izgleda, ali koji nisu imali veze s odorom Oružanih snaga Republike Hrvatske. Stjepan Mesić je pak volio navući na sebe takozvanu pilotsku jaknu, što je običaj koji preferiraju i predsjednici Sjedinjenih Američkih Država kad dolaze vojsci u posjet. Zanimljivo da čak i to zna izazvati burne reakcije američkih veteranskih udruga, iako američki predsjednici imaju mnogo veće izvršne ovlasti nad vojskom, pogotovo marincima, nego li primjerice hrvatski.