Sajam ITB China u Šangaju

U Hrvatskoj čak 40 posto više kineskih turista, očekuje se daljnji rast

P. N.

Foto: HTZ

Foto: HTZ

Kina za hrvatski turizam predstavlja strateški važno tržište na kojem je naša zemlja, zbog izuzetno bogate kulturno-povijesne baštine, gastronomije i očuvane prirode, prepoznata kao europska top turistička destinacija, kaže Kristjan Staničić iz Hrvatske turističke zajednice



Hrvatska turistička zajednica (HTZ) predstavlja hrvatsku turističku ponudu na poslovnom sajmu ITB China, koji se održava u Šangaju od 16. do 18. svibnja 2018. godine.


“Hrvatska ponuda predstavlja se u sklopu velikog štanda European Travel Commisiona (ETC), gdje svoju ponudu predstavlja 19 europskih subjekata, među kojima i TZ grada Zagreba.


Hrvatski informativni pult i štand ETC-a obišao je direktor HTZ-a Kristjan Staničić, koji se tom prilikom susreo s predstavnicima kineskog turističkog sektora, između ostalih i sa predstavnicima Global Tourism Economy Foruma (GTEF). Riječ je o vodećoj međunarodnoj platformi koja je namijenjena promicanju održivog razvoja globalne turističke industrije s naglaskom na Kinu.




„Kina za hrvatski turizam predstavlja strateški važno tržište na kojem je naša zemlja, zbog izuzetno bogate kulturno-povijesne baštine, gastronomije i očuvane prirode, prepoznata kao europska top turistička destinacija. S ciljem intenzivnijeg privlačenja kineskih gostiju odlučili smo pojačati promotivnu prisutnost na ovom velikom tržištu i to kroz organizaciju poslovnih radionica, nastupa na sajmovima, ali i kroz otvaranje ureda predstavništva HTZ-a u Šangaju.


Povratne informacije partnera su iznimno pozitivne, očekujemo daljnji rast i to posebice u pred i posezoni, kada kineski turisti najčešće realiziraju svoja putovanja i to u Dubrovnik, Zagreb i Split“, izjavio je direktor Staničić, dodavši kako je na ovom tržištu nužno pojednostaviti vizni režim, te uvesti direktne aviolinije između hrvatskih i kineskih destinacija.


U sklopu velikog štanda ETC-a, neprofitne organizacije fokusirane na promociju Europe kao turističke destinacije na trećim tržištima, uz HTZ i TZ grada Zagreba kao hrvatske predstavnike, svoje su ponude predstavile nacionalne turističke organizacije Njemačke, Slovenije, Češke, Belgije, Irske, Estonije, Latvije, Litve, Bugarske, Rumunjske i dr. Članstvo ETC-a broji 32 nacionalne turističke organizacije koje zajedničkim djelovanjem i razmjenom znanja za cilj imaju održiv razvoj i promociju europskog turizma.


Uz nastup na sajmu ITB China, Hrvatska turistička zajednica u suradnji sa Slovenskom turističkom organizacijom organizirala je poslovne radionice „Experience Croatia, Feel Slovenia“ održane 14. svibnja u Guangzhouu i 15. svibnja u Šangaju. Radionica u Guangzhouu okupila je 46 tvrtki i agenata jugoistočne Kine poput China International Travel Service Shenzen, Shunde SZL International Travel Service, itd. dok je na radionici u Šangaju sudjelovalo 56 poslovnih subjekata i agenata poput Shanghai UTour International Travel Service, CITIC Travel Shanghai, CTS MICE Service CO Shanghai, itd.


Svoju ponudu predstavile su turističke zajednice grada Zagreba, Dubrovačko-neretvanske i Ličko-senjske županije, kao i Adria Happy Tours, Amathus Travel, Etnoland Theme Park, Greatline, G2 Travel Croatia, Limea Travel Zagreb. Na radionici u Šangaju prisutnima se obratio direktor Staničić, u prisustvu Nebojše Koharovića, Veleposlanik Republike Hrvatske u NR Kini, izjavivši kako su pozitivni trendovi s kineskog tržišta zabilježeni u ovoj godini tijekom kojih je ostvareno 38.200 dolazaka (+40%) i 54.400 noćenja (+31%) kineskih turista.


Svoj boravak u Kini, Staničić iskoristio je i za provođenje aktivnosti vezanih uz skorašnje otvaranje predstavništva HTZ-a u Šangaju, navodi se u priopćenju HTZ-a,