Analiziraj ovo!

Tvrtka ekonomskog analitičara godine Novotnyja pred stečajem zbog 360.000 kuna duga

Hina

snimio Davor Kovačević

snimio Davor Kovačević

Primajući nagradu za najboljeg ekonomskog analitičara, Novotny je ocijenio »da ekonomisti u Hrvatskoj nemaju puno razloga za smijeh» te je isticao kako je vladin sektor godinama štitio svoj položaj, a prema njegovim riječima, privatna su se poduzeća restrukturirala.



ZAGREB – Trgovački sud u Zagrebu donio je zaključak kojim se pozivaju vjerovnici ICI – Investor Consulting Internationala, konzultantske tvrtke Damira Novotnyja – dobitnika nagrade za najboljeg ekonomskog analitičara u 2015. – da u roku od 45 dana predlože otvaranje stečajnog postupka te tvrtke s utvrđenih 360.683 kuna duga.


Zaključkom Trgovačkog suda poziva se i Damir Novotny da u roku od petnaest dana preda popis imovine i obaveza svoje tvrtke, koja ima evidentirane neizvršene osnove za plaćanje u neprekinutom razdoblju od čak 1.797 dana. Naglašava se i kako za davanje neistinitog ili nepotpunog popisa imovine i obaveza Novotny kao dužnik može odgovarati za davanje lažnog iskaza, te da vjerovnicima osobno odgovara za naknadu eventualne štete.


Ukoliko se vjerovnici ili Novotny ne odazovu sudskom pozivu u zakonskim rokovima, sud će smatrati da je Novotnyjeva tvrtka nesposobna za plaćanje te će po službenoj dužnosti donijeti odluku o istovremenom otvaranju i zaključenju skraćenog stečajnog postupka.




Rješenje o pokretanju skraćenog stečajnog postupka nad Novotnyjevom tvrtkom ICI objavljeno je u veljači, nedugo nakon što je dobio nagradu »Gorazd Nikić» za ekonomskog analitičara 2015. u konkurenciji 49 ekonomskih stručnjaka u Hrvatskoj.


Novotny je tada, primajući nagradu, ocijenio »da ekonomisti u Hrvatskoj nemaju puno razloga za smijeh» te je isticao kako je vladin sektor godinama štitio svoj položaj, a prema njegovim riječima, privatna su se poduzeća restrukturirala.


»Smanjivala su svoje troškove, a kućanstva razduživala. Sada vidimo pozitivan trend u kućanstvima jer su se umorili od krize. Međutim, neće još dugo krenuti nove investicije, poput kupovine automobila ili stanova«, rekao je Novotny.


Damir Novotny se u sudskom registru navodi i kao direktor, zastupnik, član uprave ili nadzornog odbora čak dvanaest trgovačkih društva, među kojima je i Gemini Consulting, agencija za poslovno savjetovanje kojoj je Novotny bio direktor i nad kojom je nakon utvrđivanja duga od 545.390 kuna u ožujku bio zaključen skraćeni stečajni postupak.