Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
28. siječnja 2020.
Zahtjev za naknadu štete

Tuži jer su ga nazvali ratnim zločincem: Glavaš traži 150 tisuća kuna od Bernardića i 100 tisuća kuna od Bunjca

snimio Denis Lovrović
snimio Denis Lovrović
Autor:
Objavljeno: 15. studeni 2018. u 8:18 2018-11-15T08:18:00+01:00

"Nisam imao drugog načina. Valjda će barem kad ih oderem po džepu shvatiti da ne mogu iznositi ovakve neistine."

ZAGREB - Zastupnik Branimir Glavaš traži da mu kolege iz Sabora, Branimir Bunjac iz Živog zida i predsjednik SDP-a Davor Bernardić, isplate visoku novčanu odštetu zbog povrede ugleda i časti iznošenjem neistina u javnosti. Razlog je što njih dvojica govore da je Glavaš osuđeni ratni zločinac, a činjenica je da su Ustavni sud, a potom i Vrhovni sud, ukinuli njegove presude temeljem kojih je on služio zatvorsku kaznu. Glavaš se, dakle, nije odlučio za tužbu zbog klevete, od koje zastupnike štiti imunitet, nego za građansku parnicu i pritom od Bunjca zahtijeva 100 tisuća, a od Bernardića 150 tisuća kuna.

– Nisam imao drugog načina. Valjda će barem kad ih oderem po džepu shvatiti da ne mogu iznositi ovakve neistine. S obzirom na to da je Bernardić u nekoliko navrata tvrdio da sam osuđeni ratni zločinac, za njega je tarifa viša. Već traje proces protiv Slobodne Dalmacije, a zbog istih ću insinuacija za naknadu štete tužiti i portal Index te Jaroslava Pecnika – rekao nam je Glavaš.

Kaže da je prošli tjedan, u skladu sa zakonskom obvezom, Bunjcu poslao najavu tužbe, a ovih bi dana ona trebala stići i Bernardiću. Zastupnik Živog zida je 10. listopada u sabornici, tijekom rasprava o godišnjem izvješću predsjednika Vlade, kritizirao Andreja Plenkovića da mu je, između ostalih, »saveznik Branimir Glavaš, osuđeni ratni zločinac koji je putem Drage Tadića pokušao podmititi čak i suce Vrhovnog suda«.

Glavašev odvjetnik je u dopisu Bunjcu ocijenio da je isključivi njegov cilj bio oblatiti predsjednika HDSSB-a. Podsjeća da Glavaš nije osuđeni ratni zločinac zbog toga što nije na snazi ni jedna osuđujuća presuda protiv njega. Naime, vama, kao i cijeloj hrvatskoj javnosti, poznato je da je Ustavni sud 12. siječnja 2015. godine ukinuo drugostupanjsku presudu Vrhovnog suda izrečenu protiv Branimira Glavaša, a Vrhovni sud je 28. srpnja 2016. godine ukinuo i prvostupanjsku osuđujuću presudu Županijskog suda u Zagrebu od 8. svibnja 2009. godine, te nikakva presuda (nepravomoćna ili pravomoćna) ne postoji, navodi se u spomenutom dopisu. Inače, Glavaš je trenutačno, ističe se, u statusu optuženika.

Bunjac pak kaže da mu je ovo prvi glas.

– Nisam još ništa dobio od Glavaša. Zar on nije bio u zatvoru zbog presude za ratni zločin? Očitovat ću se kad mi dođe to pismo, rekao nam je jučer Bunjac.

Lider SDP-a je, pak, samo u utorak dva puta Glavaša proglasio osuđenim ratnim zločincem, a činio je to i ranije. Nabrajajući u utorak u intervjuu za RTL televiziju tko je sve danas dio parlamentarne većine, Bernadić je izjavio i da je "riječ o Glavašu koji je osuđeni ratni zločinac". Ustav definira da zastupnik ima imunitet i da stoga "ne može biti pozvan na kaznenu odgovornost, pritvoren ili kažnjen za izraženo mišljenje ili glasovanje u Hrvatskom saboru". Kako bi u slučaju Bunjca i Bernardića zaobišao tu ustavnu odredbu, Glavaš je pribjegao zahtjevu za naknadu štete.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
U Rijeku stiže PauzaGO: nova usluga omiljene Pauze