Zahtjev za naknadu štete

Tuži jer su ga nazvali ratnim zločincem: Glavaš traži 150 tisuća kuna od Bernardića i 100 tisuća kuna od Bunjca

Dražen Ciglenečki

snimio Denis Lovrović

snimio Denis Lovrović

"Nisam imao drugog načina. Valjda će barem kad ih oderem po džepu shvatiti da ne mogu iznositi ovakve neistine."



ZAGREB – Zastupnik Branimir Glavaš traži da mu kolege iz Sabora, Branimir Bunjac iz Živog zida i predsjednik SDP-a Davor Bernardić, isplate visoku novčanu odštetu zbog povrede ugleda i časti iznošenjem neistina u javnosti. Razlog je što njih dvojica govore da je Glavaš osuđeni ratni zločinac, a činjenica je da su Ustavni sud, a potom i Vrhovni sud, ukinuli njegove presude temeljem kojih je on služio zatvorsku kaznu. Glavaš se, dakle, nije odlučio za tužbu zbog klevete, od koje zastupnike štiti imunitet, nego za građansku parnicu i pritom od Bunjca zahtijeva 100 tisuća, a od Bernardića 150 tisuća kuna.


– Nisam imao drugog načina. Valjda će barem kad ih oderem po džepu shvatiti da ne mogu iznositi ovakve neistine. S obzirom na to da je Bernardić u nekoliko navrata tvrdio da sam osuđeni ratni zločinac, za njega je tarifa viša. Već traje proces protiv Slobodne Dalmacije, a zbog istih ću insinuacija za naknadu štete tužiti i portal Index te Jaroslava Pecnika – rekao nam je Glavaš.


Kaže da je prošli tjedan, u skladu sa zakonskom obvezom, Bunjcu poslao najavu tužbe, a ovih bi dana ona trebala stići i Bernardiću. Zastupnik Živog zida je 10. listopada u sabornici, tijekom rasprava o godišnjem izvješću predsjednika Vlade, kritizirao Andreja Plenkovića da mu je, između ostalih, »saveznik Branimir Glavaš, osuđeni ratni zločinac koji je putem Drage Tadića pokušao podmititi čak i suce Vrhovnog suda«.




Glavašev odvjetnik je u dopisu Bunjcu ocijenio da je isključivi njegov cilj bio oblatiti predsjednika HDSSB-a. Podsjeća da Glavaš nije osuđeni ratni zločinac zbog toga što nije na snazi ni jedna osuđujuća presuda protiv njega. Naime, vama, kao i cijeloj hrvatskoj javnosti, poznato je da je Ustavni sud 12. siječnja 2015. godine ukinuo drugostupanjsku presudu Vrhovnog suda izrečenu protiv Branimira Glavaša, a Vrhovni sud je 28. srpnja 2016. godine ukinuo i prvostupanjsku osuđujuću presudu Županijskog suda u Zagrebu od 8. svibnja 2009. godine, te nikakva presuda (nepravomoćna ili pravomoćna) ne postoji, navodi se u spomenutom dopisu. Inače, Glavaš je trenutačno, ističe se, u statusu optuženika.


Bunjac pak kaže da mu je ovo prvi glas.


– Nisam još ništa dobio od Glavaša. Zar on nije bio u zatvoru zbog presude za ratni zločin? Očitovat ću se kad mi dođe to pismo, rekao nam je jučer Bunjac.


Lider SDP-a je, pak, samo u utorak dva puta Glavaša proglasio osuđenim ratnim zločincem, a činio je to i ranije. Nabrajajući u utorak u intervjuu za RTL televiziju tko je sve danas dio parlamentarne većine, Bernadić je izjavio i da je “riječ o Glavašu koji je osuđeni ratni zločinac”. Ustav definira da zastupnik ima imunitet i da stoga “ne može biti pozvan na kaznenu odgovornost, pritvoren ili kažnjen za izraženo mišljenje ili glasovanje u Hrvatskom saboru”. Kako bi u slučaju Bunjca i Bernardića zaobišao tu ustavnu odredbu, Glavaš je pribjegao zahtjevu za naknadu štete.