Izigrana obećanja

Tri tisuće žena bez prava na naknadu s “burze”: Otpuštene mjesec dana prije obećanog roka

Gabrijela Galić

Korisnice projekta »Zaželi« uglavnom su teže zaposlive žene / Foto M. JURINEC/PIXSELL

Korisnice projekta »Zaželi« uglavnom su teže zaposlive žene / Foto M. JURINEC/PIXSELL

Da su radile punih devet mjeseci, kako im je uoči izbora obećano, mogle bi ostvariti pravo na novčanu naknadu za vrijeme nezaposlenosti. No, kako je njihov angažman ranije prekinut žene su se početkom prosinca počele vraćati u evidentiranu nezaposlenost bez prava na minimalnu novčanu naknad



ZAGREB – Iako im je bilo obećano da će raditi punih devet mjeseci, 2.594 žene koje su bile uključene u programjavnih radova »Zaželi«, bez posla su ostale nakon osam mjeseci. Da su radile punih devet mjeseci, kako im je uoči izbora obećano, mogle bi ostvariti pravo na novčanu naknadu za vrijeme nezaposlenosti. No, kako je njihov angažman ranije prekinut žene su se početkom prosinca počele vraćati u evidentiranu nezaposlenost bez prava na minimalnu novčanu naknadu. Da je predizborno obećanje bivše HDZ-ove ministrice ispunjeno, za devet mjeseci rada u godini ostvarile bi pravo na tri mjeseca novčane naknade u iznosu od po 1.747 kuna mjesečno. Korisnice projekta »Zaželi« uglavnom su teže zaposlive žene koje su, sudeći prema onom što se zbivalo oko tog projekta iskorištene u predizborne svrhe.


“Spasilačka” misija


Program javnih radova »Zaželi« pokrenulo je Ministarstvo rada i mirovinskog sustava kroz Europski socijalni fond (ESF), odnosno mini ESF čija sredstva trebamo iskoristiti do kraja ove godine. Prvotno je program zapošljavanja nezaposlenih žena na poslovima pružanja pomoći starima i nemoćnima trebao trajati šest mjeseci, od konca ožujka do konca rujna ove godine. Koncem ožujka resorno ministarstvo se hvalilo: »Tim ministrice Nade Šikić programom »Zaželi« spasio 60,6 milijuna kuna iz EU fondova. Zaposlili su 2.594 žene iz čitave Hrvatske za pružanje pomoći starima i nemoćnima«. No, prava je istina da tim bivše ministrice nije imao spasilačku misiju jer joj je korištenje tih sredstava omogućio potez Miranda Mrsića, ministra rada u SDP-ovoj koalicijskoj Vladi koji je koncem prosinca 2015. godine donio odluku o prenamjeni neiskorištenih sredstava iz mini ESF-a.


U srpnju ove godine, pak, Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) na čijem je čelu Mario Bebić, pomoćnik bivše ministrice i sadašnjeg ministra Tomislava Ćorića, predložilo je da se program »Zaželi« produži kako bi se iskoristilo osam milijuna kuna koja su ostala nepotrošena u drugim projektima. Ministarstvo rada odobrilo je prenamjenu sredstava, a bivša ministrica rada Nada Šikić početkom kolovoza otpremila je pisma na 2.594 adrese. Korisnice programa izvjestila je da postoji potreba za daljnjim radom na razvoju podrške starijim osobama »kroz intervencije aktivne politike zapošljavanja«.


Raskinuti ugovori




»Stoga bih vam osobno željela zahvaliti na vašem radu i trudu koji je izravno pridonio dobrim rezultatima programa ‘Zaželi’ te mi je osobita čast pozvati vas da se uključite u nastavak provođenja ovog programa javnih radova i to u trajanju – dodatna 3 mjeseca«, među ostalim stoji u pismu što ga je Nada Šikić poslala korisnicama programa informirajući ih pritom da će ih tijekom kolovoza kontaktirati savjetnici iz HZZ-a kako bi potpisali dodatke ugovoru. Ti dodaci ugovoru raskinuti su nakon dva mjeseca.


Na državnoj burzi vele kako zbog tehničkih razloga nisu mogli javni rad produljiti u najavljenom trajanju. Objašnjavaju kako je zapošljavanje u javnom radu po projektu »Zaželi« financirano iz sredstava EU-a za proračunsko razdoblje 2007.-2013. godine te projekt istječe 31. prosinca 2016. godine. »Do navedenog datuma sve aktivnosti trebaju biti izvršene i plaćene, što uključuje i dokaze o pravdanju isplaćenih sredstava, a s obzirom da se plaća za prosinac isplaćuje u siječnju, ona ne može biti priznati trošak u ovom programu«, stoji u odgovoru koji nam je uputio HZZ.


Taj podatak domaćoj burzi trebao je biti poznat i u srpnju kada je Upravno vijeće donijelo odluku o prenamjeni sredstava. Istina, u jednom dijelu odluke se ograđuju i kažu da je trajanje programa »do devet mjeseci«. No, u obrazloženju odluke o prenamjeni osam milijuna kuna tada su doslovno napisali: »Kako bi raspoloživa sredstava mogli po suglasnosti Ministarstva rada i mirovinskog sustava koristi u predloženu svrhu, potrebno je produljiti trajanje javnog rada na 9 mjeseci, umjesto sadašnjih 6 mjeseci«. Neslužbeno se može čuti, s burze su upozoravali Ministarstvo da se projekt neće moći produljiti za tri već za dva mjeseca, ali je Ministarstvu pred izbore bolje zvučalo da se obeća nešto što se nije realiziralo.