Nagodba izvan suda

Tportal platio 50.000 eura zbog krađe fotografija

Hina

Deset nezavisnih agencija, a sve su članice Nacionalne udruge novinskih agencija (NAPA) tužile su portal www.tportal.hr jer su fotografije preuzimane izravno, najčešće sa stranice Mail Online, a da hrvatski portal nije ni pokušao dobiti dozvolu ili platiti za korištenje fotografija



ZAGREB - Portal Hrvatskoga telekoma platio je pedeset tisuća eura skupini novinskih agencija s kojima se zbog krađe fotografija nagodio izvan suda.


Tportal je skidao fotografije s interneta i njima se služio online, a da nije naveo ni autora ni vlasnika, piše pressgazette.co.uk.


Deset nezavisnih agencija, a sve su članice Nacionalne udruge novinskih agencija (NAPA) tužile su portal www.tportal.hr jer su fotografije preuzimane izravno, najčešće sa stranice Mail Online, a da hrvatski portal nije ni pokušao dobiti dozvolu ili platiti za korištenje fotografija.




To je uočila agencija učlanjena u NAPA koja je poslala račun i brojne podsjetnike, koji su konstantno ignorirani.


Potpredsjednik NAPA-e Michael Leidig kaže: “Zaključili smo da je ovo prava situacija da se suprotstavimo jer nisu ni pokušali zanijekati online krađu, jednostavno ih nije bilo briga i bilo je jasno da će ih samo sudski proces natjerati da drukčije sagledaju stvari”.


Odvjetnik koji se bavi medijima Philip Jakober kaže: “Zakon o copyrightu u Austriji i Njemačkoj sasvim je jasan. Upotreba fotografskog materijala na stranici neke tvrtke, a bez odobrenja, kršenje je copyrighta”.


Hrvatski telekom u vlasništvu je njemačke kompanije Deutsche Telekom. “Budući da je ova kompanija u vlasništvu multinacionalne kompanije u njemačkome govornom području, bilo je jasno da imamo veoma velike izglede za nagodbu”, rekao je Jakober koji zastupa tužitelja.


Pobjeda NAPA-e vidi se i u tome, kaže se u članku, što je tportal potpisao i ugovor s jednom od većih agencija NAPA-e te pismeno potvrdio da ubuduće neće krasti slike s interneta ili mu prijeti kazna od dvadeset tisuća eura.


Glavna urednica tportala Alemka Lisinski rekla je za Hinu kako je tportal svoje obveze namirio i poduzima “sve mjere da se tako nešto ne ponovi”. Riječ je, kaže Lisinski, o neovlaštenu preuzimanju fotografija koje se dogodilo prije nekoliko godina. “Prije nekoliko godina dogodilo se neovlašteno preuzimanje fotografija oko kojeg je postignuta nagodba i tportal je podmirio svoje obveze. Kao glavna urednica, a i svi odgovorni u tportalovu timu za nabavu autorskog sadržaja, poduzeli smo sve mjere koje su nam na raspolaganju da se tako nešto ne ponovi. Trudimo se da naš rad na tportalu bude u skladu s najvišim standardima struke, te smo korisnici brojnih domaćih i stranih fotoservisa”.


Glavna urednica tportala kaže kako autor teksta nije tražio potvrdu svojih tvrdnji, iako su brojni navodi “netočni i neutemeljeni”.


“Brojni ostali navodi iz teksta (…) potpuno su netočne i neutemeljene konstrukcije koje nema smisla dodatno komentirati. I na kraju, ali ne i najmanje važno – autor spomenutog teksta nikada nije s nama kontaktirao, odnosno nije na našoj strani tražio potvrdu nijedne činjenice”, kaže Lisinski.


Po Leidigovim riječima, agencije tužiteljice teretile su tportal samo za dio ukradenih fotografija, i to onih koje je lako naći ručnom pretragom interneta.


Jedna agencija koja nije sudjelovala u postupku posebnim je programom downloadala sve slike s te stranice i našla više od dvije tisuće slučajeva kršenja zakona o copyrightu.


Leidig kaže: “Nagodili smo se izvan suda za pristojan iznos iako smo bili sigurni da možemo dobiti i više, a sve zato što ovdje nije riječ o prokazivanju Hrvatskoga telekoma, nego o pokretanju rasprave o toj temi kako bi se naglasio problem nadzora copyrighta u Europskoj uniji”.


Nije problem samo sa zaštićenim fotografijama, nego i s tekstovima, dodaje. “Nisu tu samo slike, nego i tekst, jednostavno, ne plaćaju nam za naš rad. Ovaj je slučaj dobro završio, ali trebale su nam godine i taj put ne bismo nikomu preporučili, sigurno postoji i bolji način”. On kaže kako bi bio potreban dokument sa smjernicama za korištenje i objavljivanje materijala pod copyrightom.


“Želimo uključiti izdavače, pružatelje interneta, online izdavače, novinare i fotografe te sve ostale zainteresirane”, rekao je.


“Ne želimo gušiti slobodu informiranja na internetu, ali novinarstvo stvara vrijednost na internetu, internet bi bez njega bio siromašniji. Potrebno nam je da se nađe neka sredina u kojoj će oba ta ideala istovremeno postojati na istome mjestu”.


Jedan član NAPA-e nedavno se potužio da je ekskluzivnu priču našao ponovljenu na web stranicama i blogovima 16 tisuća puta.


Član uprave NAPA-e Chris Johnson kaže: “Odbrojani su dani internetskom Divljem zapadu. Vrijeme je da se osvijeste kauboji koji misle da za njih zakoni ne vrijede. Pokazali smo im da nije tako, a želimo postaviti i smjernice za budućnost”.