Povreda ugleda

Tomislav Saratlija dobio kaznenu prijavu zbog paljenje zastave EU

Ana Raić Knežević

Ne želimo sudjelovati u javnoj raspravi o tome treba li takav čin kazneno goniti ili ne, istaknuli su u Delegaciji EU-a



Zbog paljenja zastave EU tijekom antivladinih prosvjeda 2. veljače kaznenu prijavu zaradio je 25-godišnji Tomislav Saratlija.


Policijska uprava zagrebačka je potvrdila kako su nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja policijski službenici Policijske postaje Medveščak podnijeli kaznenu prijavu protiv osumnjičenog kojom ga terete za kazneno djelo povrede ugleda strane države i međunarodne organizacije počinjenog na štetu Europske unije.


Riječ je o kaznenom djelu za koje domaći Kazneni zakon predviđa sankciju od tri mjeseca do tri godine zatvora. Nadležno tužiteljstvo odlučit će ima li dovoljno dokaza da protiv Saratlije nastavi kazneni progon, no za to će im trebati i odobrenje predstavnika Europske unije. Odobrenje bi, kako stoji u zakonu, morao pribaviti Državni odvjetnik RH.




Neposredno nakon spaljivanja zastave EU, tog 2. veljače oko 21 na Iblerovom trgu ispred sjedišta SDP-a, jedan od prosvjednika preuzeo je na sebe odgovornost. No, kako se ispostvavilo istražujući palež policija je došla do identiteta drugog osumnjičenika i protiv njega podnijela prijavu.


U Delegaciji Europske unije u Zagrebu još uvijek su, kao i nakon samog neugodnog incidenta, diplomatski suzdržani s komentarima, ali su poručili da izražavaju žaljenje zbog aktualnog razvoja događaja.


– Naravno da nismo sretni kad vidimo scene paljenja zastave EU-a. No, budući da nismo još zaprimilili nikakav službeni zahtjev hrvatskih vlasti, ne želimo sudjelovati u javnoj raspravi o tome treba li takav čin kazneno goniti ili ne, istaknuli su u Delegaciji EU-a.