I Prgomet dao novac

Tko je poduzetnik Nikola Hanžel koji je izdašno financirao kampanju Grabar Kitarović?

Ladislav Tomičić

Donator kampanje Nikola Hanžel 1995. godine sudjelovao je u privatizaciji Karlovačke tiskare, u kojoj je u osamdesetima bio zaposlen kao vozač kamiona



ZAGREB » Najvećem pojedinačnom donatoru kampanje Kolinde Grabar-Kitarović – karlovačkom poduzetniku Nikoli Hanželu, koji je preko svoje tvrtke »Lana Karlovačka tiskara« za kampanju uplatio 197,5 tisuća kuna – prije nešto više od pet godina nepravomoćnom je presudom u aferi Karlovačka banka naloženo da vrati 1,1 milijun kuna stečene imovinske koristi.


Na istom suđenju Županijski sud u Karlovcu bivšim članovima uprave spomenute banke Danku Seiteru, Miji Bursiću, Sandi Cvitešić i Ivanu Butkoviću izrekao je nepravomoćnu presudu na zatvorske kazne u trajanju dvije godine, odnosno godinu i šest mjeseci.


  Na ovom suđenju Hanžel je bio šestoosumnjičeni, ali je oslobođen optužbi. Čelne ljude banke teretilo se za zlouporabu položaja i ovlasti, zbog sklapanja ugovora o kreditu s obrtom »Hanžel«, u vlasniku donatora Nikole Hanžela, da bi Karlovačka banka kasnije obavezu vraćanja tog kredita preuzela na sebe.




Osuđeni Butković u svoju obranu rekao je da je kao direktor Karlovačke banke odbijao potpisati spomenuti ugovor, ali na to ga je, tvrdio je, prisilio tadašnji predsjednik Uprave Vladimir Tvrdinić. Tvrdinić na sudu nije odgovarao, jer je u međuvremenu umro.


 Najveći donator Kolinde Grabar-Kitarović u Karlovcu je poznat i kao kupac devastiranog hotela Korana, a ovu kupnju podržala je i karlovačka Gradska uprava na čelu sa HDZ-ovim gradonačelnikom Damirom Jelićem. Donator kampanje Nikola Hanžel 1995. godine sudjelovao je u privatizaciji Karlovačke tiskare, u kojoj je u osamdesetima bio zaposlen kao vozač kamiona.


Drugo mjesto kao najveći pojedinačni donatori predsjedničke kampanje Kolinde Grabar-Kitarović dijele GP Krk i tvrtka generala Ivana Čermaka Crodux derivati. Ova dva poduzeća dala su po stotinu tisuća kuna. Među fizičkim osobama-donatorima ističe se Tomislav Horvatinčić, poduzetnik i optuženik za izazivanje nesreće u kojoj je poginulo dvoje talijanskih turista. Na listi donatora navedene su dvije njegove donacije, jedna od dvadeset i jedna od deset tisuća kuna.


Donator kampanje bio je i Zdravko Mamić sa deset tisuća kuna. Zanimljiva je donacija Josipa Klemma, koji je svoj politički izbor – Kolindu Grabar-Kitarović – pogurao s deset tisuća kuna. No to nipošto ne znači da je vođa prosvjeda u Savskoj 66 na gubitku. Naprotiv. Njegovom poduzeću Klemm sigurnost u kampanji je isplaćeno 74 tisuće kuna, za usluge zaštite


Opširnije u tiskanom izdanju Novog lista…