Maltretiranje na poslu

Tajni agent zbog mobinga u SOA-i traži 270 tisuća kuna odštete

Ana Raić Knežević

Petorica agenata su, prema tvrdnjama 48-godišnjaka, maltretirana, ucjenjivana i poligrafski testirana zbog toga što su tražili da im se plate prekovremeni sati



ZAGREB » Hoće li 48-godišnji tajni agent Sigurnosno-obavještajne agencije uspjeti dokazati da je bio mobingiran samo zato što se drznuo pitati za plaćanje prekovremenih sati? Riječ je o incidentu što se dogodio još krajem veljače 2012. godine kad je pet agenata završilo na ispitivanju u sjedištu SOA-a, nakon što je tadašnji ravnatelj Josip Buljević odbio daljnji razgovor s njima o (ne)plaćanju prekovremenih sati.


   »Mičite mi ih s očiju«, navodno je tada rekao Buljević, a petorica agenata ubrzo su završila u sali za sastanke, bez osobnog naoružanja, bez mobitela, bez hrane. Tamo su maltretirani, ucjenjivani i poligrafski testirani, jer, kako tvrde aktualni šefovi u SOA-i, to je bio jedini način da se provjeri njihova lojalnost. No, ispitivanje se odužilo na gotovo deset sati. Iako su na kraju ipak dobili jesti i piti, svaki kontakt s vanjskim svijetom bio im je za to vrijeme zabranjen. Nakon te torture zahtjeve za isplatom prekovremenih sati povukli su, no većina ih je dobila premještaj.


   Svoje radno mjesto tada je morao napustiti i 48-godišnji agent koji je nakon svega odlučio tužiti SOA-u zbog mobinga. Traži ukupno 270 tisuća kuna odštete, većinom zbog narušenog zdravlja te ozljeda koje je tijekom tog ispitivanja zadobio.




   – Dva dana nakon tog incidenta potpisao sam da povlačim tužbu zbog prekovremenih sati, pa sam vraćen na staro radno mjesto. Kada je došao novi ravnatelj prekovremeni sati, točnije svi dodaci na plaću, počeli su se uredno isplaćivati. Sada me mnogi tapšu po ramenu zbog toga, prisjetio se u svom iskazu tužitelj koji će, kako bi dokazao navode iz tužbe što ju je podnio protiv SOA-e, morati u nastavku procesa proći i medicinsko vještačenje. Naime, sud je zaključio je potrebno provjeriti jesu li njegovi zadravstveni problemi te medicinska dokumentacija o ozljedama u izravnoj vezi s maltretiranjem iz veljače 2012. godine.


   Do sada je sud suočen s oprečnim iskazima rukovoditelja u SOA-i te tajnih agenata, dok sam Buljević još nije dobio priliku objasniti što se tog dana događalo. Za to vrijeme njegovi tadašnji prvi suradnici, koji su još na istim visokim rukovodećim mjestima, uvjeravaju da je 48-godišnjak rješenje o premještaju dobio prije poligrafskog ispitivanja budući da je ocijenjeno da njegovo nezadovoljstvo i najava tužbe predstavljaju sigurnosni rizik. Rukovoditelj odjela za zakonitost postupanja u SOA-i rekao je i da su pretres i oduzimanje oružja agentima dio uobičajene procedure ulaska u ured ravnatelja koji je najštićeniji dio službene zgrade, dodao je. No, ostali svjedoci izjavili su da su agenti ispitivani u sobi sedam katova niže.


   – Ravnatelj nas je tijekom razgovora vrijeđao, govorio nam da smo protivnici RH, da smo drogeraši i alkoholičari, suradnici drugih tajnih službi. Kasnije su nam tijekom ispitivanja uzeli i mobitele i novce, prisjetili su se agenti. Suđenje se nastavlja.