Ministar se konačno oglasio

Šustar optužio Jokića za kašnjenje reforme: ‘Ako nisu u stanju preuzeti obveze, nek daju ostavku’

Portal Novilist.hr

Foto R. Šuvar / Cropix

Foto R. Šuvar / Cropix

Vidite koliko je situacija u Hrvatskoj našpanana, ne trebaju nam ultimatumi. Neprihvatljiva mi je logika bivšeg premijera koji govori "ili-ili". No ukoliko se Jokić ne vrati, proces mora ići dalje, ustvrdio je Šustar



Nakon što je cijeli tjedan šutio oko zahtjeva Ekspertne radne skupine Borisa Jokića da ih se razriješi s posla na izradi kurikularne reforme, ministar znanosti i obrazovanja Predrag Šustar danas se konačno oglasio.


Pozvao je Jokića i njegov tim da se vrate u proces i nastave preuzete obveze, ali ih je istodobno optužio i za bitno kašnjenje u provedbi samog procesa.



Šustar je danas izjavio kako predsjednik HDZ-a i prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko ima njegovu punu potporu.





– U javnu raspravu još nažalost nismo ušli, iako je ona središnji događaj i predviđena je zakonom. Trebala je početi 10. svibnja, a danas je 27. svibnja. Do ovoga smo došli zbog neprofesionalnog ponašanja, zbog čega je i došao u pitanje početak eksperimentalne provedbe u školskoj godini 2016/2017. Isto tako, recenzijski postupak nije nikakav novum, već nešto što je europska praksa. Obični članci se recenziraju, a kako ne bi ovo što je budućnost naše djece? Ne postoje cenzori, nego recenzenti. Neću popustiti oko recenzijskog postupka i inzistirat ću na međunarodnim stručnjacima, rekao je Šustar, koji je u jednom trenutku istaknuo i kako je osobno bio za ovu kurikularnu reformu, iako je njegova stranka – HDZ – bila suzdržana oko toga.


– Očekujem od kolega iz Ekspertne radne skupine da nastave preuzete obveze. Ako to nisu u stanju, neka daju ostavku i ne čekaju razrješenje. Pozivam ih da ozbiljno razmisle o svemu i da se vratimo za stol. Nadam se da ćemo sa svime nastaviti, dodao je Šustar.


Na ultimatume, tvrdi, neće pristati.


– Vidite koliko je situacija u Hrvatskoj našpanana, ne trebaju nam ultimatumi. Neprihvatljiva mi je logika bivšeg premijera koji govori “ili-ili”. No ukoliko se Jokić ne vrati, proces mora ići dalje, ustvrdio je Šustar  i zaključio kako je “dosad šutio jer mu je neprihvatljivo bilo razgovarati u ovako užarenoj atmosferi.


– Centralna kurikularna reforma se nastavlja s Jokićem ili bez njega. Sa Šustarom ili bez njega. Još uvijek vjerujem da ćemo se vratiti za isti stol i poštivati dogovorenu dinamiku, napomenuo je Šustar koji je na upit ima li osobu koja će zamijeniti Jokića kazao da “ima puno ideja, ali o njima još ne bi špekulirao, jer vjeruje da će se Jokić vratiti i odraditi posao do kraja.”