Kako je Robert Vuk ostao bez posla

Sukob interesa: Otkaz zamjeniku direktora HEP – Toplinarstva jer je imao tvrtku za razdjelnike

Bojana Mrvoš Pavić

foto: arhiva NL

foto: arhiva NL

HEP-Toplinarstvo je utvrdilo evidentan sukobinteresa te kršenje Zakona o radu. Robert Vuk je, nakon što je pokrenuta istraga o njegovom sukobu interesa, ostavku podnio u ponedjeljak sam, radi, kako se može čuti, zaštite ugleda HEP-a



ZAGREB – HEP-Toplinarstvo je, kako doznajemo, utvrdilo »evidentan sukobinteresa« i kršenje Zakona o radu zamjenika direktora tvrtke Roberta Vuka te je zbog toga s njim u ponedjeljak sporazumno prekinut radni odnos. Na sukob interesa je 12. rujna prvi upozorio naš list, objavivši da je Vuk, zajedno sa svojim bratom, osnivač i vlasnik, do ožujka ove godine i direktor tvrtke Element energetika d.o.o. iz Zagreba, osnovane 2007. godine, koja se bavi ugradnjom razdjelnika topline. HEP-Toplinarstvo je dio HEP grupe, državna tvrtka koja živi od prodaje topline i stvara na tome velike gubitke. Toplinom opskrbljuje više od 115 tisuća kućanstava i oko šest tisuća poslovnih prostora u Zagrebu i Osijeku, Sisku, Zaprešiću, Samoboru i Velikoj Gorici.



U radnoj skupini Ministarstva gospodarstva koja odlučuje o razdjelnicima sjedi čak pet ugrađivača razdjelnika i druge opreme. Trojica, pritom, dolaze iz istog grada – Osijeka, a dvojica iz iste tvrtke, Impuls Energy d.o.o. Ta je tvrtka 2014. godine imala prihod od 92 tisuće, lani je on pak iznosio 1,23 milijuna kuna. Zašto baš tvrtke iz Osijeka, zašto dvojac iz iste tvrtke u povjerenstvu, nije poznato, kao ni to kako je povjerenstvo općenito imenovano.



Troje zaposlenih




Uključujući Element Energetiku Roberta Vuka, desetak je najzaposlenijih tvrtki za ugradnju razdjelnika u prošloj godini ostvarilo ukupan prihod od gotovo 270 milijuna kuna. Prihod njegove privatne tvrtke pritom je, s 513 tisuća kuna 2013. godine lani skočio na nešto više od pet milijuna kuna. Tvrtka ima troje zaposlenih.


Informacija o sporazumnom otkazu Robertu Vuku stigla je jučer iz Ministarstva gospodarstva Tomislava Panenića. Kako neslužbeno doznajemo, Vuk je, nakon što je pokrenuta istraga o njegovom sukobu interesa, ostavku podnio u ponedjeljak, sam, radi, kako se može čuti, zaštite ugleda HEP-a. Kako napominju u Ministarstvu, prije otkaza su uputili zahtjev za očitovanjem HEP-Toplinarstva o poslovnim aktivnostima Roberta Vuka te dobili odgovor kako su, iako nemaju nikakvih poslovnih odnosa s tvrtkom Element energetika d.o.o. s kojom je Robert Vuk povezan, utvrdili evidentan sukobinteresa te kršenje Zakona o radu, zbog čega je s Vukom sporazumom prekinut radni odnos. Zakon kaže da radnik ne smije bez odobrenja poslodavca, za svoj ili tuđi račun, sklapati poslove iz djelatnosti koju obavlja poslodavac (zakonska zabrana natjecanja).


Zakon o tržištu toplinske energije donesen je 2013. godine i njime je svim kupcima toplinske energije iz toplana odnosno kotlovnica nametnuta obaveza ugradnje razdjelnika topline najkasnije do kraja ove godine, pri čemu razdjelnici nisu mjerila/brojila potrošnje. Neposredno prije donošenja zakona, podsjetimo, u Dansku su, o trošku tamošnje tvrtke Danfoss, koja se bavi prodajom i ugradnjom opreme za razdjelnike, putovali predstavnici Ministarstva gospodarstva, Hrvatske energetske regulatorne agencije i HEP-Toplinarstva, iako nitko od njih – zakonodavac, regulator i opskrbljivač – ne ugrađuje razdjelnike niti ima što raditi u privatnoj tvrtki koja se bavi proizvodnjom opreme. Slučaj Dalibora Pudića iz HERA-e, koji je putovao u Dansku, ispituje i Povjerenstvo za sukobinteresa. I Danfoss je u Hrvatskoj, kažu dostupni poslovni podaci, prihod od 41 milijuna kuna u 2013. godini povećao na gotovo 60 milijuna kuna lani.


Analiza isplativosti


Prije uvođenja obaveze ugradnje razdjelnika 2013. godine nikad nije napravljena analiza njihove isplativosti, već je Panenić analizu dao napraviti Energetskom institutu »Hrvoje Požar« prije nekoliko mjeseci. Ona je pokazala da je s razdjelnicima smanjena potrošnja topline za nešto malo manje od 30 posto, no opet nije riječ o analizi isplativosti, nego učinaka ugradnje razdjelnika. Smanjena potrošnja može biti i rezultat zatvaranja radijatora zbog visokih računa pa su građani štedjeli i tako što su se – smrzavali.


U siječnju iduće godine EU će objaviti rezultate revizije ugradnje razdjelnika u EU-u, i moguće revidirati svoju direktivu, a tad će svi hrvatski građani koji se griju na toplane i kotlovnice već imati ugrađene razdjelnike o vlastitom trošku. Većina tvrtki za ugradnju razdjelnika osnovana je kad je donesen zakon, 2013. godine. U radnoj skupini za razdjelnike sjede i predstavnici Ministarstva gospodarstva koji su 2013. godine napisali Zakon o tržištu toplinske energije, kojim je uvedena obaveza ugradnje razdjelnika. Unutra su i dva predstavnika Hrvatske energetske regulatorne agencije, koji bi trebali biti apsolutno nezavisni.