Sabor danas nije glasova

Šuker: Linić je očito odustao od dogovora s bankama

Hina

»Ministar je, očito, odustao od cijele te priče i lopticu prebacio na područje HNB-a i vjerojatno čeka rezultate tog dogovora«, rekao je Šuker novinarima nakon saborske sjednice



ZAGREB – Iako je ranije najavljivano, Sabor danas nije glasovao o zakonu o potrošačkom kreditiranju, koji je trebao olakšati položaj dužnika u švicarskim francima.


Ivan Šuker (HDZ) to je protumačio kao dokaz da je ministar financija Slavko Linić odustao od dogovora s bankama o kojemu je govorio.


»Ministar je, očito, odustao od cijele te priče i lopticu prebacio na područje HNB-a i vjerojatno čeka rezultate tog dogovora«, rekao je Šuker novinarima nakon saborske sjednice.




Podsjetio je da je HDZ u raspravi o tom prijedlogu upozoravao da je riječ o populističkom obećanju te zaključio kako se »pokazalo da je račun bez krčmara vrlo teško napraviti«.


Smatra da se predloženi zakon »previše kiselio u političkim raspravama« te da je trebalo ranije reagirati.


Šuker kaže i da je najbolje rješenje ono koje neće izazvati sudske tužbe.


»Ja osobno imam iskustva da smo platili silne milijarde kuna sudskih tužbi. Najbolje je da se postigne kompromis«, kazao je.


Iako ističe da građanima zaduženima u švicarskom franku treba pomoći, Šuker je upozorio da samo smanjivanje kamata ne može značajno umanjiti ratu takvog kredita, budući da su glavnice značajno porasle zbog tečajnih razlika.


Ivo Jelušić (SDP) poručio je, pak, da će vladajući, ne postigne li se dogovor s bankama, izglasati zakon u obliku u kojem je predložen.


»Ostalo je još da se vidi može li se doći do kompromisa s bankama«, kazao je Jelušić, ponavljajući da je SDP-u cilj maksimalna zaštita građana, koji su do sada bili u neravnopravnom položaju u odnosu na banke.


»Očito je da je bankama i bankarima teško odustati od svoje zarade, koju su do sada, po nama, neopravdano imali. Ne postigne li se dogovor, mi ćemo donijeti zakon i primijeniti ga«, rekao je Jelušić. (Hina)