Novost koja bi mogla »pročistiti« listu

Stroža pravila za stečajne upravitelje: Obavezno osiguranje od profesionalne odgovornosti od 800 tisuća kn

Gabrijela Galić

Po novom Stečajnom zakonu, oni koji su u postupku za kazneno djelo po službenoj dužnosti ili su prezaduženi neće moći biti stečajni upravitelji



ZAGREB  Novi Stečajni zakon koji na snagu stupa s prvim danom rujna donosi i promjene za stečajne upravitelje pa će tako biti formirane dvije liste stečajnih upravitelja – A i B. Svih 309 stečajnih upravitelja, koliko ih je trenutno registirano u Hrvatskoj, resornom ministarstvu trebaju predati zahtjev za uvrštenje na listu stečajnih upravitelja, kao i dokaz o obrazovanju, poslovnoj sposobnosti, položenom stručnom ispitu, sklopljenom ugovoru o osiguranju od profesionalne odgovornosti.


Osiguranje od profesionalne odgovornosti novina je koja bi mogla »pročistiti« listu stečajnih upravitelja. Naime, poput odvjetnika, oni će biti dužni uplatiti osiguranje od profesionalne odgovornosti, a najniža osigurana svota iznosi 800 tisuća kuna. Ako tog osiguranja nema, stečajni upravitelj će biti brisan s liste. 


Novim pravilniko o utvrđivanju lista stečajnih upravitelja, navodi se i da osoba koja taj posao radi treba biti dostojna. A dostojan stečajni upravitelj, među ostalim, nema pokretnut kazneni postupak za kazneno djelo po službenoj dužnosti, niti je osuđivana osoba za kazneno djelo po službenoj dužnosti.




Prezadužena osoba se također ne smatra dostojnom za obavljanje poslova stečajnog upravitelja, kao niti osoba koja je razrješena dužnosti stečajnog upravitelja zbog neurednog obavljanja dužnosti u više od dva stečajna postupka u tijeku tri godine. Takva osoba stečajnim upraviteljem može postati tek nakon tri godine od brisanja s liste i pod uvjetom da je ponovo položila ispit za stečajnog upravitelja. Drugim riječima, netko tko je ove godine brisan s liste na nju može ponovo ući 2018. godine, ako u međuvremenu još jednom položi stručni ispit.


Ukoliko stečajni upravitelji koji se sada nalaze na listi ne dostave zahjev za upisom u registar prema odredbama novog zakona, automatizmom će biti uvršteni na Listu B stečajnih upravitelja za područje nadležnosti suda prema adresi koja je navedena na listi.


Osim za područje trgovačkog suda prema adresi s važeće liste stečajnih upravitelja, stečajni upravitelji koji ne ispunjavaju uvjete za upis na listu A stečajnih upravitelja mogu biti upisani na listu B stečajnih upravitelja i za područje nadležnosti drugog ili više trgovačkih sudova. Stečajni upravitelji s dvije liste, prema pravilniku koji je u javnoj raspravi, razlikuju se samo u jednom općem uvjetu – onaj na listi A nakon položenog stručnog ispita obavio je i stručnu obuku u trajanju od jedne godine.