Skup u Ogulinu

Stazić poručio da SDP postaje HSLS, Klisović se upitao ima li Bernardić kapaciteta za vođenje stranke

Tihana Tomičić

Najoštriji je bio Nenad Stazić koji je kazao da je za rejting krivo vodstvo, a ne Mirando Mrsić ili Milanka Opačić ili bilo tko tko upozorava na probleme, a čak je kazao i da SDP danas podjeća HSLS jer gubi identitet i previše se približava centru



SDP je uvijek dolazio na vlast kad je HDZ bio na dnu, prvi put kad je umro Tuđman, drugi put kad je Sanader završio u zatvoru, a ja ću pokušati po prvi puta dovesti SDP na vlast u “čistoj situaciji”. Za to trebam vašu podršku, svima su vam otvorena vrata, to je glavna poruka koju je na skupu u Ogulinu kolegama iznio predsjednik stranke Davor Bernardić.


Na sastanku vrha SDP-a koji je trajao skoro pet sati Bernardić je međutim bio optužen za lošu suradnju s klubom zastupnika, loš rejting, lošu komunikaciju, nedostatak politika, a najoštriji su u kritikama bili Joško Klisović, Darko Parić, Nenad Stazić i Mirando Mrsić, te Igor Dragovan i Nenad Stazić. No, nitko izrijekom nije zatražio njegovu ostavku ili odstupanje. Svaki član stranke treba se pitati ima li kapaciteta za funkciju koju obnaša, pa tako i predsjednik stranke, poručio je Klisović Bernardiću, dok su Dragovan i Parić kazali da se šef stranke obračunava s Milanovićevim ljudima.


“Nije baš ugodno kad bivši ministri ili potpredsjednici vlade ošinu po predsjedniku stranke”, odgovorio im je Bernardić, koji je poručio i da nije on krivac za gubitak lokalnih izbora. Klisovića se inače percipira kao čovjeka koja anti-bernardićevska struja percipira kao najbooljeg mogućeg budućeg kandidata za predsjednika, te su mnogi od njih rekli da je održao predsjednički govor.




 Svi su u raspravi spominjali slab rejting i pad povjerenja u SDP, pritom je Mirando Mrsić pitao  zašto su članstvo i građani nezadovoljni SDP-om, je li to nedostatak vizije, nezadovoljstvo politikama SDP-a, nedovoljno artikuliranje stavova ili nešto drugo, potom zastupaju li svi u stranci iste ideoloske vrijednosti u SDP-u , i kako to prevladati, te na kraju koje su to teme koje su bitne građanima i koje probleme stranka želi rjesavati ove godine.


Kako se saznaje, Predrag Matić ocijenio je da Bernardić i nije dobio pravu šansu, ali da mu je i PR i prezentiranje politika loše, a vrlo jasno je poručio i da klub zastupnika ne radi dobro. Najoštriji je bio Nenad Stazić koji je kazao da je za rejting krivo vodstvo, a ne Mirando Mrsić ili Milanka Opačić ili bilo tko tko upozorava na probleme, a čak je kazao i da SDP danas podjeća HSLS jer gubi identitet i previše se približava centru.On je kritizirao neke od članova Predsjedništva poput Domagoja Hajdukovića da u javnosti iznosi vanjskopolitičke stavove koji prije nisu dogovoreni u stranci, poput situacija u slučaju Praljak ili posjeta šefice države turskom predsjedniku Erdoganu.


Gordan Maras upozorio je da osobni interesi ne smiju biti ispred stranačkih, te rekao da SDP mora naći jasne politike kojima će dobiti sve sljedeće izbore. Pobjeda mora biti naš cilj, rekao je Maras, koji je također rekao da je odgovorno kompletno rukovodstvo, a ne pojedinci.Po Peđi Grbinu, SDP nema politike koje građani prepoznaju, dok je Željko Jovanović ponovio da je šest mjeseci rok da se rejting popravi konkretnim kriznim mjerama.


Priča o unutarstranačkim problemima zapravo prikriva nedostatak jasnih politika. Za nas je 2017. bila loša, a 2018. će biti presudna, rekao je Jovanović, a i Grbin je ustanovio da polemike ne pridonose padu rejtinga jer je SDP bio najjači kad je bilo itekako puno polemika.


Skup se nastavlja danas kad bi trebala biti dogovorena nova unutarnja organizacija rada kluba, koji će dobiti supervizore u liku četiri potpredsjednika stranke.