Prvi put

Srbija u Hrvatsku više izvozi, nego uvozi, a najbolje nam prodaje ulje iz – Todorićevog Dijamanta

Branko Podgornik

Ilustracija NL / Među pet proizvoda koje Srbija najviše izvozi u Hrvatsku nalazi se i suncokretovo ulje iz tvornice ulja Dijamant u Zrenjaninu

Ilustracija NL / Među pet proizvoda koje Srbija najviše izvozi u Hrvatsku nalazi se i suncokretovo ulje iz tvornice ulja Dijamant u Zrenjaninu

To je primarno posljedica šetanja velikih sustava, poput Agrokora i Atlantic grupe, koji tamo sve više proizvode, dok se kod nas troše proizvodi koji se proizvedu u Srbiji, smatraju ekonomisti



ZAGREB – Privredna komora Srbije (PKS) pohvalila se da je Srbija prvi put u prošlom desetljeću postigla višak u trgovinskoj razmjeni s Hrvatskom. Izvoz Srbije u Hrvatsku u prvih sedam mjeseci bio je 11,8 milijuna eura veći od uvoza, a taj višak počeo se bilježiti u travnju ove godine, prema pisanju beogradske Politike.


Za hrvatsku javnost taj je preokret iznenađenje, jer Srbija uz Bosnu i Hercegovnu pripada rijetkim zemljama s kojima Hrvatska u robnoj razmjeni ima višak. U posljednjih šest godina hrvatski izvoz u Srbiju bio je otprilike 30 posto veći od uvoza iz te zemlje, pri čemu se trend polako mijenja u korist Srbije. Međutim, hrvatska statistika još nije primjetila obrat, jer ima podatke samo za prvo polugodište, ne i za srpanj. Hrvatska gospodarska komora (HGK) stoga nije htjela komentirati vijest.


– Prema podacima hrvatskog Državnog zavoda za statistiku (DZS), hrvatski izvoz u Srbiju još uvijek je veći od uvoza – kažu u HGK-u. U prvih šest mjeseci hrvatski izvoz u Srbiju iznosio je 241,9 milijuna eura, a uvoz 227 milijuna, što znači da je Hrvatska bila u plusu od 15 milijuna eura, prema podacima HGK-a. Ako je došlo do preokreta, on se očito dogodio u srpnju.




Politika objašnjava da je »došlo je do rasta izvoza hrane i životinja, pića i duhana, kemijskih proizvoda, strojeva i transportnih uređaja, raznih gotovih proizvoda« u Hrvatsku. Slično vjeruje i Željko Lovrinčević iz Ekonomskog instituta, koji je medijima rekao da se hrvatski višak u trgovinskoj razmjeni sa Srbijom zaista smanjuje, a to je »primarno posljedica šetanja velikih sustava, poput Agrokora i Atlantic grupe, koji tamo sve više proizvode, dok se na našem tržištu sve više troše proizvodi koji se proizvedu u Srbiji«.


To potvrđuju i podaci HGK-a i PKS-a. Među pet proizvoda koje Srbija najviše izvozi u Hrvatsku nalazi se i suncokretovo ulje iz tvornice ulja Dijamant u Zrenjaninu, koju je Agrokor Ivice Todorića kupio prije desetak godina. Promatrači vjeruju da uvoz hrane iz Srbije raste jer je jeftinija, a Hrvatska ima sve veće potrebe – zbog rekordne turističke sezone, kao i zbog polaganog propadanja domaće poljoprivrede.


HGK ipak upozorava da se »izvozno-uvozni podaci između pojedinih zemlja često ne podudaraju«. Primjerice, Hrvatska je prilikom ulaska u EU morala djelomice mijenjati statističku medotologiju. Trgovinska razmjena između Hrvatske i Srbije lani je dosegnula milijardu eura u oba smjera, pri čemu je hrvatski višak iznosio 129 milijuna eura, prema DZS-u. Za konačne podatke, kakvi god bili, trebat će pričekati barem do kraja ove godine.