Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 5° 2n
Sutra: 5° 5° 2n
20. siječnja 2020.
Ratni zločinac

'Spremam se ponoviti zločine': Hrvatska oštro osudila sulude Šešeljeve prijetnje Žigmanovu i Čanku

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 13. travanj 2018. u 20:36 2018-04-13T20:36:34+02:00

«Intenzivno se pripremam za ponavljanje svojih ratnih zločina, a krenut ću od Tomislava Žigmanova i Nenada Čanka«, izjavio je Šešelj u četvrtak za portal beogradskog lista Blic

Hrvatsko ministarstvo vanjskih i europskih poslova u petak je najoštrije osudilo prijetnje koje je ratni zločinac Vojislav Šešelj uputio Tomislavu Žigmanovu, predsjedniku Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini i zastupniku u srbijanskomparlamentu kao i zastupniku Nenadu Čanku, predsjedniku Lige socijaldemokrata Vojvodine te zatražilo da Srbija pravno reagira na izljeve mržnje i prijetnje.

»Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH najoštrije osuđuje prijetnje koje je pravomoćno osuđeni ratni zločinac Vojislav Šešelj uputio Tomislavu Žigmanovu, predsjedniku Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini i zastupniku u parlamentu RS kao i zastupniku Nenadu Čanku, predsjedniku Lige socijaldemokrata Vojvodine«, stoji u priopćenju MVEP-a.

MVEP ističe kako je Šešelj prijetnje prema predstavnicima hrvatske zajednice u Vojvodini ponovio samo 24 sata nakon što mu je Prizivno vijeće Mehanizma za međunarodne kaznene sudove izreklo presudu i kaznu od 10 godina zatvora za zločine protiv čovječnosti zbog huškačkog govora u Hrtkovcima 6. svibnja 1992., »koji je rezultirao deportacijom, progonom, prisilnim raseljavanjem i drugim nečovječnim postupanjem protiv vojvođanskih Hrvata«.

«Intenzivno se pripremam za ponavljanje svojih ratnih zločina, a krenut ću od Tomislava Žigmanova i Nenada Čanka«, izjavio je Šešelj u četvrtak za portal beogradskog lista Blic.

Šešelj je ponovio izjavu medijima od srijede kako je »ponosan na zločine koji mu se pripisuju«, te da ih »planira ponoviti«.

MVEP je u priopćenju izrazio »ozbiljnu zabrinutost što su nadležne institucije Republike Srbije ostale potpuno nijeme na prijetnje ponavljanjem najtežih međunarodnih zločina za koje je osuđen Vojislav Šešelj« te reklo kako »odlučno traži i očekuje odgovarajuću pravnu reakciju nadležnih tijela Republike Srbije na ove ponovne izljeve mržnje i izravne prijetnje upućene pripadnicima iste one manjinske zajednice u Vojvodini koja je bila objekt brutalnog etnički motiviranog nasilja 90-ih godina prošlog stoljeća i čije su rane još uvijek svježe«.

»Ministarstvo vanjskih i europskih poslova također traži od institucija Republike Srbije da spriječi svaki oblik fizičkog i verbalnog nasilja i netolerancije prema pripadnicima hrvatske nacionalne manjine u Republici Srbiji«, navodi se u priopćenju.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.