Do lokalnih izbora promjena zakona o izboru zastupnika

Spojiva dužnost: župani će moći sjediti u Saboru

Dražen Ciglenečki

Izmijeni li se zakon, Zlatko Komadina, koji je već potvrđen za SDP-ovog kandidata za župana Primorsko-goranske županije, neće morati napuštati Sabor



ZAGREB U Vladi ozbiljno razmišljaju o tome da i županima zakonski omoguće da istovremeno budu i saborski zastupnici, što je sada privilegija samo gradonačelnika i načelnika općina. Nakon što su županije zakonskim izmjenama 2001. godine prestale biti tijela državne uprave, nisu postojale pravne prepreke da se i županima dopusti konzumiranje zastupničkih mandata, ali se njihov status u tom smislu nije promjenio. No, u Ministarstvu uprave namjeravaju prije lokalnih izbora koji se održavaju u svibnju iduće godine promijeniti Zakon o izboru zastupnika kako bi novoizabrani župani mogli obnašati i dužnost zastupnika. Izuzetak bi ostao gradonačelnik Zagreba u kojem su gradski uredi ujedno i uredi državne uprave.


Aktiviranje mandata


Zbog nespojivosti dužnosti, šest župana je nakon zadnjih parlamentarnih izbora moralo zamrznuti u Saboru svoje mandate. Najviše je HDZ-ovaca, Danijel Marušić, Goran Pauk i Ante Sanader, a samo su župani ostali i SDP-ovka Marina Lovrić Merzel, HDSSB-ovac Vladimir Šišljagić te IDS-ovac Ivan Jakovčić. U slučaju zakonskih izmjena, ako netko od njih šestero ponovno pobijedi na lokalnim izborima, moći će aktivirati mandate. Jednako tako, sadašnji zastupnici koji će eventualno biti izabrani za župane, neće morati napuštati Sabor.


Primjerice, Zlatko Komadina koji je već potvrđen za SDP-ovog kandidata za župana Primorsko-goranske županije. Promjene Zakona o izboru zastupnika važne su i za  Damira Kajina koji u zadnje vrijeme pokazuje ambicije da bude kandidat IDS-a za istarskog župana. Na to bi se Kajin sigurno lakše odlučio, ako bi znao da njegov izbor ne bi značio odlazak iz Sabora u kojem je od 1995. godine. 




A motiv SDP-a za zakonske promjene mogla bi biti i opasnost da neki socijaldemokratski zastupnik bude izabran za župana, a da u njegovoj jedinici na listi Kukuriku koalicije više nema SDP-ovaca koji bi ga zamijenili u parlamentu. Iz tog je razloga SDP već izgubio jednog zastupnika jer je Mihaela Zmailovića, kad je prešao u Vladu, u Saboru nadomjestila Ljiljana Cvjetović iz HSU.


Različiti stavovi


Hrvatska zajednica županija je krajem siječnja zatražila sastanak s premijerom Zoranom Milanovićem, između ostalog, i zbog nezadovoljstva što župani nisu izjednačeni s gradonačelnicima i načelnicima općina. Župani su iznijeli zahtjev da se i njima omogući da budu zastupnici ili, pak, da se »svima onemogući istovremeno obnašanje dviju dužnosti«.Nekolicina župana s kojima smo jučer razgovarali, a koji su zamrznuli saborske mandate, ima različite stavove o mogućim zakonskim promjenama.


Član HDZ-ovog predsjedništva, župan Splitsko-dalmatinske županije Ante Sanader, zalaže se za izjednačavanje župana i gradonačelnika na način da i ovi potonji ubuduće ne mogu paralelno biti zastupnici.


– Ako župan ili gradonačelnik četiri dana tjedno trebaju biti u Saboru, ja se pitam kad rade svoj posao u lokalnoj samoupravi. Nije to logično. Zato je puno bolje da se i gradonačelnicima oduzme mogućnost da budu zastupnici nego da je dobiju i župani, rekao nam je Sanader.


Slično razmišlja i predsjednik HDSSB-a, župan Osječko-baranjske županije Vladimir Šišljagić.– Načelno nemam ništa protiv da se županima dopusti da budu zastupnici. Ali, uvjeren sam da župani kao i gradonačelnici većih gradova ne mogu te dužnosti obnašati »kako Bog zapovijeda« ako su istovremeno zastupnici. Nešto od toga mora trpjeti. Posla je toliko da ja, priznajem, ne bih bio u stanju kvalitetno raditi i u županiji i u Saboru, premda imam veliku radnu energiju. Plaću treba zaraditi, naglašava Šišljagić.