Izvješće HZZJZ-a

Smrti od karcinoma u Sisku za petinu češće nego u cijeloj Hrvatskoj

Gabrijela Galić

HZJZ  napominje kako je prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) svega oko dva posto  smrti u Hrvatskoj vezano uz onečišćenje zraka. »Zagađenje atmosfere predstavlja rizik za razvoj raka bronha i pluća, ali 90-95 posto smrtnosti od raka bronha i pluća  povezano je s pušenjem«



ZAGREB  Zloćudne novotvorine (karcinomi) drugi su vodeći uzrok smrtnosti u Hrvatskoj, a u razdoblju od 2007. do 2011. godine gruba stopa smrtnosti porasla je od 295,9 do 318,14. U promatranom razdoblju Sisačko-moslovačka županija i grad Sisak imaju veću grubu stopu smrtnosti od zloćudnih novotvorina od Hrvatske. Tako je za grad Sisak u 2011. grupa stopa smrtnosti od tih bolesti iznosila 370,54, dok je na razini županije bila 382,16. Ti podaci izneseni su u Izvješću o kvaliteti zraka na području grada Siska i dinamike radova na modernizaciji postrojenja rafinerije nafte Sisak u 2011. i 2012. godini što ga je objedinilo Ministarstvo zaštite okoliša i prirode. Rak pluća, četvrti vodeći uzrok smrtnosti u Hrvatskoj, u promatranom trogodišnjem razdoblju također bilježi porast grube stope smrtnosti na razini zemlje, pri čemu stope za Sisak i županiju odskaču. Tako je, primjerice gruba stopa smrtnosti od raka pluća u 2011. u zemlji bila 66,23 dok je na razini grada Siska bila 96,30 i na razini županije 90,47. I Sisak i sisačko-moslovačka županija imaju daleko više stope smrtnosti od kroničnih bolesti donjeg dišnog sustava u odnosu na državni prosjek. Tako je za grad Sisak gruba stopa smrtnosti od kroničnih bolesti donjeg dišnog sustava u 2011. iznosila 102,58, a na razini države 47,89.


Više od prosjeka



Tijekom prošle godine u Sisku je, na lokaciji Caprag, zabilježeno 86 prekoračenja satne granične vrijednosti emisije sumpordioksida u zrak, dok je dnevna granična vrijednost dozvoljene emisije bila prekoračena sedam puta. To je pogoršanje u odnosu na 2011. godinu u kojoj je zabilježeno 48 prekoračenja satne granične vrijednosi emisije sumporvodika dok prekoračenje dnevne srednje vrijednosti nije bilo zabilježeno. No, s obzirom na emisiju sumpordioksida, dušikova oksida, ugljičnog monoksida i benzena, na svim mjernim stanicama, procjenjuje se da je kvaliteta zraka u Sisku prve kategorije, odnosno nema onečiščenja tim onečišćujućim tvarima.


Na mjernoj postaju Caprag lani je, tijekom 11 mjeseci, zabilježeno čak 67 prekoračenja granične dnevne vrijednosti koncentracije lebdećih čestica PM10 što je gotovo dva puta više od godišnjeg dozvoljenog prekoračenja. Lebdeće čestice PM10  uglavnom su prisutne u emisijama koje dolaze iz industrije, prometa i grijanja, a mogu uzrokovati astmu, kardiovaskularne probleme, rak pluća i preranu smrt. U cijelom Sisku, kada  se u obzir uzima emisija PM10 čestica na mjernim postajama, zrak je prekomjerno onečišćen, odnosno druge kategorije.





Prema podacima koje je prikupio Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ), prosječna standardizirana stopa smrtnosti od zloćudnih bolesti i raka pluća za promatrano razdoblje u Sisku i na području županije, viša je od prosjeka za Hrvatsku za ukupno umrle i muškarce, dok stope za žene imaju niže vrijednosti. Dobno standardizirana stopa incidencije i smrtnosti od raka pluća u muškaraca u promatranom razdoblju, za Sisačko-moslovačku županiju bila je viša od dobno standardizirane stope za Hrvatsku, odnosno iznosila je 103,1 na 100 tisuća stanovnika. HZJZ, međutim, napominje kako je prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) svega oko dva posto ukupnih smrti u Hrvatskoj vezano uz onečišćenje zraka. »Zagađenje atmosfere predstavlja rizik za razvoj raka bronha i pluća, ali 90-95 posto smrtnosti od raka bronha i pluća u muškaraca povezano je s pušenjem«, navodi se u izvješću uz napomenu da WHO 88 posto svih smrti od raka pluća u Hrvatskoj pripisuje pušenju. 


Tendencija porasta


U dijelu zdravstvenog izvješća, među ostalim, navodi se kako su bolesti dišnog sustava ukupno, u promatranom razdoblju, u primarnoj zdravstvenoj zaštiti imale tendenciju porasta za prosjek Hrvatske i istovremeno pada za Sisak i sisačko-moslavačku županiju. U 2011. godini stope su za Sisak više u odnosu na županiju, a niže u odnosu na Hrvatsku. Korištenje zdravstvene zaštite za kronične bolesti donjeg dišnog sustava istovremeno u Sisku i županiji kontinuirano pada, dok na razini zemlje nakon stagnacije doživljava značajan porast u 2011. godini. »Iz podataka o zabilježenom bolničkom pobolu ne mogu se donositi nikakvi zaključci o tome koji su uzroci, odnosno čimbenici i u kojoj mjeri utjecali na nastanak ovih bolesti. Uočava se, međutim, da broj otpusta iz bolnice zbog raka traheje, bronka i pluća u Sisku opada od 2004. godine, dok na razini županije i na državnoj razini oscilira s padajućim trendom«, navodi se među ostalim u izvješću.