Antivladine demonstracije u Zagrebu

Smanjivanje broja prosvjednika, uhićen Ivan Pernar

Danko Radaljac

Nakon prosvjeda Ivan Pernar je uhićen jer je prekršio zabranu pristupa Trgu bana Jelačića i Gornjem gradu. Sada ga očekuje rigorozna novčana kazna, a čak niti kraći boravak u zatvoru nije isključen



Nekoliko stotina prosvjednika skupilo se danas na Cvijetnom trgu na antivladinim demonstracijama, a današnji se skup smatra svojevrsnim uvodom za velike subotnje prosvjede.


Danas se vratila stara navada govorancija na samom početku skupa, tako da je Ivan Pernar ponovno došao na svoje. Kazao je kako su mu neki prigovarali da previše govori, a kada je prestao “broj ljudi se počeo smanjivati” Ujedno je pronašao i novog neprijatelja, Hrvatsku narodnu banku i njihovu restriktivnu fiskalnu politiku.



Tako se prema Pernarovom ekonomskom učenju, restrikcijama HNB-a smanjuje količina novca u optjecaju i tvrtkama postaje teže otplatiti dugove.- Ali mi radimo protiv mafije zvane HDZ, i smatramo da dugove moraju platiti oni, a ne narod, kazao je Pernar, dodajući da današnja politika “od nas radi robove, a od naših sestara kurve“.




Nakon osebujnog govora mladog Pernara krenulo se uobičajenom rutom, od Cvijetnog trga do Kamenitih vrata. Tamo se ispred policijskih kordona malo uzvikivalo kontra Vlade i HDZ-a, nakon čega se krenulo prema središnjici glavne parlamentarne stranke. U trenutku marša broj prosvjednika je narastao na maksimalnih 1.000 ljudi. U svom uobičajenom maršu kratko su posjetili HNB na putu do HDZ-a, nakon čega je uslijedio marš do sindikalnih središnjica u Šubićevoj ulici. Sindikate su pozvali da im se priključe, odmah ako treba. Kraćim maršom stiglo se natrag do Trga bana Jelačića te je prosvjed odjavljen u 19.45 sati, što je do sada najkraće trajanje mimohoda. Pernar je sve pozvao da se pojave u subotu na velikim demonstracijama. 


Malo nakon kraja prosvjeda policija je Ivana Pernara i uhitila. Nije “ljudima u plavom” bilo problematično čudno ekonomsko učenje Pernara, već je uhićen jer je prekršio zabranu pristupa Trgu bana Jelačića i Gornjem gradu, izrečenu nakon što se prije dva tjedna bacio na policijske barikade. Sada ga očekuje rigorozna novčana kazna, a čak niti kraći boravak u zatvoru nije isključen.