Nema povrata poreza

Država prevarila popisivače stanovništva: zaposlili ih bez ugovora i brisali s biroa

Marija Lešić Omerović

 Nezaposleni koje je država angažirala nisu bili ni u radnom odnosu niti su dobili plaću s uplaćenim porezima i doprinosima, ali ih je svejedno država maknula iz svoje evidencije nezaposlenih jer u vrijeme dok je trajalo popisivanje nisu bili raspoloživi za posao



ŽUPANJA Županjka koja je u travnju prošle godine bila angažirana na popisivanju stanovništva neugodno se iznenadila kada je saznala da za taj prihod ne može očekivati povrat poreza jer porez nije ni uplaćen. 


– U prošloj sam godini mjesec dana radila kod jednog privatnika i računala sam da ću uz to u poreznoj prijavi moći tražiti povrat poreza i za naknadu koju sam dobila za popis stanovništva. Međutim, u Poreznoj upravi su mi rekli da od toga nema ništa. Ispada da nas je država angažirala na crno jer nismo bili zaposleni ni preko ugovora o radu ni preko ugovora o djelu, ali zato nas je HZZ uredno brisao iz svoje evidencije za taj mjesec – požalila nam se naša sugovornica.


Ističe da joj je novac koji je zaradila bio i te kako potreban, ali da joj je stvorio i probleme, jer je brisanjem iz evidencije nezaposlenih automatski ostala bez novčane naknade koju je počela primati mjesec prije. Osim toga, izgubila je i kontinuitet prijave na Zavodu pa se jesenas nije mogla javiti na natječaj gdje je jedan od uvjeta bio šest mjeseci neprekidne prijavljenosti na birou.




Iako popisivači negoduju, u Državnom uredu za statistiku objašnjavaju da prema Zakonu o popisu stanovništva naknada koja im je isplaćena nema obilježje oporezivog primitka. 


Dakle, nezaposleni koje je država angažirala nisu bili ni u radnom odnosu niti su dobili plaću s uplaćenim porezima i doprinosima, ali ih je svejedno država maknula iz svoje evidencije nezaposlenih jer u vrijeme dok je trajalo popisivanje nisu bili raspoloživi za posao.


– Očito nije bilo lakšeg načina za bivšu premijerku da preko noći broj zaposlenih u zemlji smanji za 15-ak tisuća – komentira naša sugovornica.