Bogata i vesela fiskalizacija

Siti na Silvesterovo: Hrvatski građani pojeli i popili 52 milijuna kuna

Jagoda Marić

U Rijeci se u dva blagdanska dana u kafićima i restoranima potrošilo  gotovo dva milijuna kuna / Foto  T. CIMAŠ/CROPIX

U Rijeci se u dva blagdanska dana u kafićima i restoranima potrošilo gotovo dva milijuna kuna / Foto T. CIMAŠ/CROPIX

Toliko su vrijedni fiskalni računi što su ih kafići i restorani izdali u dva  blagdanska dana. No,  najviše prometa prijavljeno je 2. siječnja, a možda se  razlog dijelom krije  u tome da su ugostitelji bili opušteniji u izdavanju računa s  obzirom da  nisu očekivali dolazak poreznih inspektora na Silvestrovo i Novu godinu



ZAGREB  Hrvatski kafići i restorani zaradili su na Silvestrovo i  prvi dan nove godine  gotovo 52 milijuna kuna. Toliko su, naime, vrijedni fiskalni računi koje su izdali u ta dva dana, pokazuju to podaci Ministarstva financija o fiskalizaciji. Prema kojima se na Staru godinu  do ponoći potrošilo 29,8 milijuna kuna, dok je promet od prvih minuta 1. siječnja pa do kraja dana bio 22,067 milijuna kuna. Iako je riječ o  48 sati u kojima se  dočekuje i proslavlja dolazak nove godine, zanimljivo je da su kafići i restorani  najviše prometa prijavili 2. siječnja, ukupno 32,4 milijuna kuna.  Možda se razlog dijelom krije  i u tome da su u kafićima i restoranima bili opušteniji kad je u pitanju izdavanje računa s obzirom da  nisu očekivali dolazak poreznih inspektora na Silvestrovo i Novu godinu.


Prikrivanje prometa


Najveće su vrijednosti zabilježene na području  zagrebačke Porezne uprave, koja je na Staru godinu registrirala račune vrijedne 8,22 milijuna kuna, 1. siječnja pet milijuna kuna, dok je  opet najveći promet bio 2. siječnja 8, 8 milijuna kuna.  Odmah iza Zagreba najveći su promet, prema fiskalnim računima, zabilježili  kafići i restorani na području koje pokriva riječka porezna uprava.   


U tri spomenuta dana zabilježen je ukupan promet od gotovo 12 milijuna kuna s tim da je rekordan bio 2. siječnja – gotovo pet milijuna kuna.  Od toga na sam grad Rijeku otpada 1,1 milijun kuna na Silvestrovo, oko 705 tisuća kuna na prvi dan Nove godine, a 2. siječnja računi su bili vrijedni 950 tisuća kuna.


Opširnije u današnjem Novom listu…