Traže reviziju ugovora s Vatikanom

Savez antifašista: Crkva sve više postaje »propagator fašizma«

Hina

Milat je u raspravi, referirajući se na aktualna zbivanja, ustvrdio kako crkva sve više otvoreno postaje »propagator fašizma« te se založio za reviziju ugovora Hrvatske s Vatikanom i pozvao vlast da djeluje u skladu s Ustavom



ZAGREB – Novi predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske (SABA RH) je Franjo Habulin, odlučili su danas izaslanici na izbornoj skupštini u Zagrebu, na kojoj je za zamjenika predsjednika izabran Josip Milat, koji je Katoličku crkvu prozvao da sve više otvoreno postaje »propagator fašizma«.


Habulin je rekao kako je biti na čelu Saveza velika čast, ali i obaveza, najavivši ustrajan rad na ostvarenju programskih aktivnosti, a u tome, dodao je, očekuje potporu članstva. Zahvalio je dosadašenjem vodstvu na čelu s Ratkom Maričićem na uspješnom vođenju Saveza.


Habulinovim izborom (rođen 1957.) potvrđeno je opredjeljenje za pomlađivanjem vodstva, a Josip Milat (1938.) sa samo jednim glasom više u drugom je krugu u izboru za zamjenika predsjednika pobijedio kandidatkinju Ivu Marčetić (1982.).




Milat je u raspravi, referirajući se na aktualna zbivanja, ustvrdio kako crkva sve više otvoreno postaje »propagator fašizma« te se založio za reviziju ugovora Hrvatske s Vatikanom i pozvao vlast da djeluje u skladu s Ustavom.


I nekadašnji predsjednik Saveza Ivan Fumić založio se za prestanak financiranja »prebogate katoličke crkve« te za uvođenje vjerskog poreza, ustvrdivši da crkva sve više djeluje politički, a ne vjerski. Po njegovim riječima, referendum o braku i zahtjev za referendumom protiv ćirilice u Vukovaru »potječe s Kaptola«.


Dosadašnji predsjednik Ratko Maričić upozorio je da Hrvatskoj i Europi prijeti opasnost od fašističkih i nacističkih ideja koje, kako je rekao, potiču od nedemokratskih snaga kojima se treba odlučno suprotstaviti. Antifašističke snage u državi, naglasio je, treba organizirati kako bi svrsishodnije djelovale u zaštiti demokracije i slobode.


Sudionici skupštine su oštro zamjerili državnom vodstvu što se nisu odazvali pozivu na Skupštinu, budući da ih je predstavljala tek izaslanica ministra branitelja Milena Horvat.


U raspravi je kandidat za zamjenika predsjednika Saveza Jovan Vejnović istaknuo kako treba biti odlučniji u reakciji na napade na Ustav, ograničavanje različitosti i druge, kako je rekao, opasne tendencije kao što su neofašizam i povijesni revizionizam.


Na skupštini su usvojene izmjene Statuta, programski zadaci u idućem razdoblju te iniciativa o okupljanju antifašističkog foruma.