Inicijativa Hajdaša i Lalovca

Sastanak SDP-a i IDS-a: IDS zadovoljan, ali to ne znači da se već u ponedjeljak pridružuju koaliciji

Tihana Tomičić

Foto M. Angelini

Foto M. Angelini



RIJEKA – Sastanak »pri vrhu« SDP-a i IDS-a ipak je održan u Ministarstvu prometa, gdje su na inicijativu ministra prometa Siniše Hajdaša Dončića i ministra financija Borisa Lalovca »gostovali« IDS-ovi predstavnici Boris Miletić i Valter Flego, gradonačelnik Pule i župan.


Iako su ministri poručili da bi nastavak gradnje Ipsilona prema postojećim informacijama činilo neznatan utjecaj na postojeći javni dug, te su praktički pristali na IDS-ove uvjete da se Ipsilon nastavi graditi, što je bio jedan od zahtjeva za nastavak političkih pregovora oko koalicije, to ne znači da će IDS u ponedjeljak potpisati sporazum sa strankama Kukuriku koalicije. I dalje se čeka – Savjet stranke. 


Neslužbeno, saznaje se da IDS-ovci smatraju da je Ipsilon, prema Planu 21, ionako trebao biti započet tijekom ovog mandata, te su najave za novi mandat dobrodošle, ali u narednim danima ipak se ništa neće promijeniti. »Naš statut je jasan: konačnu odluku može donijeti samo Savjet«, kazali su nam u IDS-u.


Iz Vlade su nakon sastanka na kojem su bili i predstavnici Državnog zavoda za statistiku, Agencije za javno-privatno partnerstvo i Bina Istre, priopćili da će Državni zavod za statistiku provjeriti s Eurostatom tretman projekta koji uključuje gradnju nove dionice i produžetku koncesije, s posebnim naglaskom na učinak na javni dug. Prema postojećim informacijama radi se o neznatnom utjecaju na postojeći javni dug. Istodobno će se od Opće uprave za tržišno natjecanje Europske komisije zatražiti suglasnost na postojeći model ugovora. Nakon toga, Hrvatski sabor donosi odluku o gradnji nove dionice Istarskog ipsilona i produžetku koncesijskog ugovora, priopćeno je.

U izjavi nakon sastanka Valter Flego kazao je da je zadovoljan:– Smatram da je od iznimne važnosti to što smo se našli i otvoreno razgovarali o toj temi jer je vidljivo da postoji volja svih strana za konačni dogovor. 


Predsjednik IDS-a Boris Miletić ponovio je da je ta stranka uvijek spremna na razgovor te kako je dovršetak Istarskog ipsilona, kako je rekao »projekt kojeg smo građanima u ovom mandatu zajednički obećali i kojeg je Istra odavno zaslužila«.


– IDS je za nedvosmislen i otvoren razgovor. Istarski ispilon je dio Plana 21. a to je program mandata ove Vlade u kojoj sudjeluje i IDS – poručio je Miletić. 


Iz Bina Istre su pak priopćili kako je njima cilj završiti istarski ipsilon radi sigurnosti te brze i udobne vožnje svojih korisnika.


»Na tom se putu trudimo biti dobar partner resornom ministarstvu s kojim imamo odličnu suradnju i aktivno radimo da se dovrši autocesta u cjelosti na pravcu Pula-Rijeka« – izvijestili su iz Bina Istre i dodali kako su oni, kao koncesionar »usredotočeni na tu dionicu za koju su dobiveni svi glavni projekti, dobivena je građevinska dozvola te je otkupljen veći dio zemljišta.