Podignuta optužnica

Sanader mora vratiti 10 milijuna eura

Danko Radaljac

Prema navodima iz optužnice, Ivo Sanader se s odgovornom osobom u MOL-u dogovorio da će iskoristiti svoj položaj premijera te za 10 milijuna eura pogodovati mađarskoj tvrtki u preuzimanju Ine



USKOK je podignuo optužnicu protiv Ive Sanadera, kojeg se tereti da je za 10 milijuna eura mita MOL-u pogodovao kod preuzimanja Ine. Tužitelji su odmah poslali i zahtjev za oduzimanjem imuniteta bivšem premijeru, jer dosadašnji vrijedi samo za istražni postupak. USKOK sudu predlaže i da se naloži vraćanje 10 milijuna eura dobijene protupravne koristi.


Pored toga, unatoč raznim demantijima iz MOL-a, USKOK je službeno potvrdio kako se istraga protiv jedne visokopozicionirane osobe u MOL-u nastavlja te su mađarskom tužiteljstvu poslani dokazi.


“U cilju realizacije dogovorenog Ivo Sanader je, iako je znao da zaključenje takvih ugovora nije u interesu Republike Hrvatske, koristeći autoritet  predsjednika vlade iznio i nametnuo svoje unaprijed pripremljene zaključke o bitnim elementima navedenih ugovora pa su ugovori i zaključeni 30. siječnja 2009., čime su u potpunosti prihvaćeni svi zahtjevi MOL-a, nakon čega je Ivi Sanaderu u više navrata u cijelosti isplaćen dogovoreni iznos”, navode u USKOK-u.




Prema navodima iz optužnice, Ivo Sanader se s odgovornom osobom u MOL-u dogovorio da će iskoristiti svoj položaj premijera te za 10 milijuna eura pogodovati mađarskoj tvrtki u preuzimanju Ine, ali i izdvajanju neprofitnog dijela plinskog posla iz Ine. Nakon što je u siječnju 2009. godine zaključen i službeno ugovor između RH i MOL-a, Ivi Sanaderu je u više navrata na kraju isplaćen ukupni iznos od 10 milijuna eura.


O odnosima Ine i MOL-a Sanader je u listopadu prošle godine, više od šest mjeseci prije pokretanja istrage, govorio i pred saborskim istražnim povjerenstvom osnovanim zbog utvrđivanja činjenica o privatizaciji hrvatske naftne kompanije. Ističući da je sve radio za boljitak Hrvatske svojim je bivšim kolegama iz vladajuće stranke poručio da »tko pod drugim jamu kopa, sam pada u nju«.


Po riječima njegovih odvjetnika sve je optužbe odbacio i kada su ga krajem kolovoza USKOK-ovi istražitelji o tome ispitali u remetinečkom zatvoru gdje se nalazi od kada ga je Austrija izručila Hrvatskoj. I tada je ponovio da su o detaljima spornog ugovora bili upoznati svi članovi vlade, koalicijski partneri te tadašnji predsjednik Republike Stjepan Mesić.


Nedugo prije podizanja optužnice USKOK je u ovom slučaju odustao od kaznenog progona bivšeg potpredsjednika vlade Damira Polančeca, jer u istrazi, navodno, nije pronašao dokaze da bi Polančec pomogao Sanaderu.