Prvi zakonski prijedlog

SDP ima novu taktiku djelovanja u Saboru: Tražit će zakon o naknadi za novorođenčad od 8.000 kuna

Tihana Tomičić

Ilustracija

Ilustracija

SDP će zatrpavati HDZ-ovu i Mostovu vladajuću koaliciju zakonskim prijedlozima i amandmanima, a pogotovo onim temama i reformama koje su tijekom postizbornih tripartitinih pregovora bili općeprihvaćeni



Ova je taktika prethodno dogovorena na još jednom stožeru Zorana Milanovića održanom u Zagorju, gdje je među ostalim iznesen i zaključak da Milanović u unutarstranačkoj kampanji treba prikupiti maksimalan broj potpisa podrške – računa se da će imati najmanje 7.000 potpisa, a maksimalno 10.000, mada statut nalaže 1.000 podršku za verifikaciju kandidature. Jučer se sastao i stožer Zlatka Komadine, no oni još nemaju podatak o broju potpisa. »Nama je dovoljan i 1001 potpis za legitimnu kandidaturu«, rekao nam je jedan od Komadininih suradnika. 



Praktički, stavit će ne samo Most nego i HDZ u situaciju da odbijaju SDP-ove prijedloge mada su se upravo za takva rješenja ranije bili zalagali, čime vrh SDP-a planira izručiti naročito Most na pladanj javnosti s krajnjim ciljem da se dokaže da su i Mostove, a pogotovo HDZ-ove deklaracije o reformama bile lažne.


Prvi takav zakonski prijedlog s kojim će SDP ići jest prijedlog zakona o naknadi za novorođenu djecu, s pravom naknade od 8.000 kuna. To je i sam šef SDP-a Zoran Milanović najavio u jednoj od izjava zadnjih dana, a jasno je da time SDP-ovi zastupnici žele dokazati da su HDZ-ove najave o financiranju svakog novorođenog djeteta u Hrvatskoj bile – lažne. 


Jučer je na klubu zastupnika dogovoreno da se u proceduru krene ne samo s tim zakonom već i s nizom drugih: primjerice, zakonski prijedlozi iz resora pravosuđa ili zdravstva, koje su bili vodili Orsat Miljenić i Siniša Varga, koji su i ranije bili napisani, a nisu stigli biti odrađeni do prošle jeseni za mandata SDP-ove vlade, sad će se naći u proceduri na prijedlog SDP-a. A s njima i niz novih zakonskih prijedloga koji se pišu sukladno onome što je u pregovorima triju strana nakon parlamentarnih izbora bilo dogovoreno.


– Imamo napisanih zakona koji se nisu stigli obraditi, a imamo i gotovih reformskih tekstova koje treba samo uobličiti u zakonske prijedloge, i narednih dana ćemo to i učiniti i pokretati nove zakonske inicijative, rekao nam je nakon sjednice kluba jedan od zastupnika SDP-a.