"Unapređenje" socijalnog dijaloga

Rino Štorić: Linić mi je rekao da ga se čuvam jer je – opasan čovjek

Gabrijela Galić

Predsjednik Carinskog sindikata tvrdi da mu je ministar financija to 'dobacio' u prolazu nakon sastanka u Ministarstvu rada i tvrdi da je tim riječima ostao - zatečen



ZAGREB Kraj sastanka u Ministarstvu rada i mirovinskog sutava gdje su predstavnici reprezentativnih sindikata u državnim i javnim službama s resornim ministrima razgovarali o unapređenju socijalnog dijaloga, obilježio je verbalni incident u kojem je ministar finacija »zaprijetio« Rinu Štoriću, predsjedniku Carinskog sindikata.


»Čuo sam sve najgore o tebi. Čuvaj me se. Ja sam opasan čovjek« – prema riječima Štorića kazao mu je Linić. Sve se zbivalo u prolazu, na kraju sastanka, a Linić je prema Štorićevim riječima dva puta ponovio kako je opasan čovjek. »Ostao sam zatečen. Nije to način komunikacije. Ne znam što je to mogao čuti o meni, ali ako je i čuo bilo što loše ovo nije način komunikacije. Postoji mjesto i način kako to riješiti. Pa, mogao me pozvati na razgovor«, veli Štorić. Dodaje i da, ukoliko to nešto loše njegov rad u sindikatu, onda će tako biti i dalje. Kako se može čuti na trenutak uzavrelu situaciju pokušala je primiriti Milanka Opačić, potpredsjednica Vlade.


 Resorno ministarstvo na razgovor je pozvalo sve sindikate članove pregovaračkih skupina za javne, odnosno državne službe, a ne samo 11 sindikata koji su u sporu s Vladom. »O pitanjima o kojima između Vlade i dijela sindikata postoji spor, Vlada će nastaviti razgovore s tim sindikatima«, priopćeno je iz Ministarstva rada i mirovinskog sustava. Osim Miranda Mrsića, ministra rada, na sastanku sa sindikatima bili su i ostali članovi vladinih pregovaračkih timoma, među ostalima Milanka Opačić, potpredsjednica Vlade, Slavko Linić, ministar financija, Arsen Bauk, ministar uprave te Željko Jovanović, ministar znanosti, obrazovanja i sporta.




Kako je na sastanku zaključeno, u cilju unapređenja socijalnog dijaloga u državnim i javnim službama, u resornim ministarstvima će se održavati redoviti sastanci sa sindikatima. Svako ministarstvo tako bi trebalo imenovati osobu zaduženu za kontakt sa sindikatima.


No, za 15-tak dana poziv na razgovor mogli bi dobiti svi sindikati u državnim i javnim službama, bez obzira je li riječ o sindikatima koji su reprezentativni ili ne. Taj »svesindikalni sabor« održao bi se u organizaciji ministra rada, s ciljem otvaranja razgovora o politici plaća u državnim i javnim službama, odnosno o polaznim osnovama za politiku plaća u državnim i javnim službama.