Val narodnog nezadovoljstva širi se Hrvatskom

Riječani poručili vladi da ode i družili se uz besplatni grah

Hina

Riječani su poručili da će na ulice svake srijede u 18 i svake subote u 16 sati, sve dok Vlada ne ode



RIJEKA/VIROVITICA/KOPRIVNICA/SLAVONSKI BROD Oko jedinstvenog cilja – pada Vlade, u središtu Rijeke ujedinilo se petstotinjak građana svih uzrasta, koje je i ovog puta okupila Koordinacija prosvjeda Rijeka. Neumorni inicijatori na Kontu prosvjednike i malobrojne policijske djelatnike izvjestili su da će ovakvi javni skupovi ubuduće započinjati svake srijede u 18 i svake subote u 16 sati, a potom već ustaljenom trasom preko Korza do Jadranskog trga i natrag, sve dok HDZ-ova Vlada ne podnese ostavku. 


Tako je bilo i ove subote, kada su uz transparente i povike “Dolje Vlada odmah i sada”, organizatori poveli mnoštvo u mirni prosvjedni mimohod, zaustavljajući se ispred Gradskog poglavarstva i HDZ-ovog stožera, jer su “HDZ i SDP zaljubljeni par, u Remetincu će se vjenčati nama na dar”, kako su poručili i obje stranke “nagradili” papirnatim avionima na koje su ispisivali sve razloge svoga nezadovoljstva s hrvatskom političkom elitom. Prosvjed je okončan druženjem uz besplatne porcije graha, kao znak solidarnosti naroda, koji se u ovim trenucima poziva na zajedništvo.


U Virovitici se okupilo pedesetak prosvjednika među kje su došli i virovitički gradonačelnik Ivica Kirin i saborski zastupnik Josip Đakić koji se s prosvjednicima verbalno sukobio prijeteći sudskim tužbama. ”Sramite se, bitange jedne! Pred mojim stanom nemate što raditi i vrijeđati me. Recite zašto sam lopov?”,  ljutito je vikao.




Na mirnim protuvladinim prosvjedima koji su počeli u 15 sati u Koprivnici okupilo se stotinjak, većinom mlađih prosvjednika. Prosvjednici su od premijerke Jadranke Kosor zatražili da raspiše parlamentarne izbore, a neki od govornika zahtijevali su i nacionalizaciju banaka u kojima, uz Vladu, vide glavnog krivca za loše gospodarsko stanje u zemlji. Također je bilo rečeno »’ne’ ulasku Hrvatske u Europsku uniju, ako neće biti jasno rečeno što nas tamo čeka«. Ni oporbene stranke nisu bile pošteđene kritike okupljenih koji su poručili da će prema novoj vlasti biti još kritičniji.Iako je za danas bio predviđen mimohod prosvjednika Koprivnicom, to se nije dogodilo. Okupljeni su se nakon sat vremena razišli.