Rat bolnica zbog pobačaja

Revoltirani liječnici: A gdje je priziv savjesti kod umjetne oplodnje?

Ljerka Bratonja Martinović

KB Sveti Duh obavljanje pobačaja  prebacio je na KBC  Sestara milosrdnica što je izazvalo nezadovoljstvo tamošnjih liječnika



ZAGREB  Zbog nezadovoljstva liječnika KBC-a Sestara milosrdnica, koji su sporazumom o suradnji s KB Sveti Duh nedavno preuzeli obavljanje pobačaja umjesto te zagrebačke bolnice, uprava KB Sveti Duh morat će potražiti drugo rješenje kojim će osigurati prekid trudnoće pacijenticama koje to zatraže. Liječnici iz Vinogradske, kako se doznaje, pokrit će tu uslugu još 30 dana, ali ne dulje od tog roka. Većina bolnica koje su zbog priziva savjesti svojih liječnika prestale obavljati pobačaje osigurale su po nalogu Ministarstva zdravlja obavljanje pobačaja na zahtjev žene u suradnji s liječnicima iz susjednih bolnica, a jedino je KB Sveti Duh tu zdravstvenu uslugu u potpunosti prebacio na drugu bolnicu.


– U našoj bolnici više od pola ginekologa nema priziv savjesti, ali su svi ginekolozi, kad nam je šef pročitao novu obvezu, ustali na stražnje noge. Ne zato što smo protiv novog posla, već iz principa, jer je nepošteno pozivati se na priziv savjesti kad je riječ o abortusu, ali ne i kad se radi o elitnoj djelatnosti potpomognute oplodnje – objašnjava revoltiranost svojih kolega u Vinogradskoj ginekolog Dubravko Lepušić. Ako se neki liječnik pozove na priziv savjesti, onda se to mora odnositi na sve što ulazi u priziv savjesti, i to 24 sata na dan, upozorava Lepušić koji zajedno s drugim liječnicima iz KBC-a Sestara milosrdnica traži da se pitanje liječničkog priziva savjesti riješi sustavno.


Lepušić, međutim, smatra upitnim samo postojanje priziva savjesti u medicini, jer u medicini postoje čak 123 etička kodeksa, a uz to svatko tko upiše studij medicine zna koje to zanimanje poslove uključuje.




Iz Ministarstva zdravlja poručuju kako i dalje stoji obveza svake bolnice da na bilo koji način osigura dostupnost pobačaja.  


Prema zaključku sjednice saborskog Odbora za ravnopravnost spolova, u najskorije vrijeme pitanje priziva savjesti morat će se urediti zakonom, i to tako da se detaljno  definira  taj institut.