Napokon zakon

Registar pedofila: Osuđenike će brisati iz evidencije nakon 20 godina

Danko Radaljac

Pristup evidenciji imat će uzak broj ljudi, no škole, vrtići, dječje klinike i slične ustanove će moći provjeravati kandidate za posao



ZAGREB  Vlada će se u četvrtak baviti nacrtom Zakona o pravnim posljedicama osude, kaznenoj evidenciji i rehabilitaciji, koji je široj javnosti poznatiji pod kolokvijalnim imenom – Zakon o registru pedofila.


Ono što je iz nacrta Zakona jasno jest da i osobe osuđene zbog kaznenih djela koja imaju veze sa spolnim deliktima prema djeci imaju pravo na pravnu rehabilitaciju. A ona donosi i brisanje iz evidencije osuđenika. No, rok između izdržane kazne i nastupa rehabilitacije je izuzetno dug – primjerice, osoba osuđena na tri godine zatvora za takav delikt će biti brisana iz evidencije tek 20 godina nakon što izdrži kaznu. Naime, rokovi za brisanje iz evidencije su dvostruko duži za seksualne delikte u odnosu na sve ostale.


Posebno uvjerenje


Jasno, pravo na pristup evidenciji će imati uzak broj ljudi, uglavnom iz Ministarstva pravosuđa, Državnog odvjetništva i Ministarstva unutarnjih poslova. Tako da od registra pedofila kako to imaju Sjedinjene Američke države neće biti ništa. No, pri izradi Zakona se doskočilo problemima s pedofilima, koji su i uzrokovali javno mijenje da uopće krene razgovarati o ovome.




Naime, Ministarstvo će izdavati dvije vrste uvjerenja – opće i posebno. I dok je opće uvjerenje ono u kojem je zapisana čitava kaznena evidencija osobe, posebno uvjerenje daje upis samo za određena kaznena djela. Jednostavno kazano – državna tijela koja trebaju ovakva uvjerenja za razne upravne postupke (davanje državljanstva, dozvole za oružje i sl.) moći će dobiti opće uvjerenje, a posebno uvjerenje je ostavljeno za druge postupke. Ideja je da se posebnim zakonima i uredbama propiše mogućnost škola, vrtića, dječjih klinika i sličnih ustanova da od Ministarstva pravosuđa dobiju posebno uvjerenje o kandidatima za posao samo s kaznenim djelima seksualnih delikata na štetu djece.


Neće zadovoljiti


Jasno je da ovakav zakon neće zadovoljiti najtvrdokorniju jezgru pobornika stvaranja registra pedofila, no u Ministarstvu pravosuđa su se trudili zadovoljiti i potrebu zaštite djece, ali i potrebu zaštite pojedinca. Drži se kako će samo saznanje osuđenika za pedofilska djela kako im za posao sa djecom treba posebno uvjerenje natjerati ih da odustanu od takvih pokušaja zapošljavanja.


Od ostalih novina u Zakonu svakako je potrebno spomenuti uvođenje i pravnih osoba u evidenciju. Kako je prije nekog vremena na snazi Zakon o kaznenoj odgovornosti pravnih osoba, ovo je bio logičan korak dalje. Čitava IV. glava Zakona bavi se pak Europskim informacijskim sustavom kaznenih evidencija (ECRIS), odnosno usuglašavanjem domaćih i EU evidencija. Obzirom da od 1. srpnja sljedeće godine imamo slobodan protok ljudi i roba s ostatkom Unije, mogućnost provjera i stranih državljana izuzetno je bitna.