Afera Agram

Različit aršin: Sabo zbog tajnih snimkih osuđen, kod Bandića ih sud odbacio kao dokaz

Dražen Ciglenečki

»A što reći« – bila je jučer prva reakcija odvjetnika Ante Nobila kad smo ga podsjetili da je u slučaju njegovog drugog branjenika, vukovarskog gradonačelnika Željka Sabe, Vrhovni sud nelegalnu snimku priznao kao valjani dokaz



ZAGREB  Optužno vijeće Županijskog suda u Zagrebu jučer je neočekivano proglasilo nezakonitima sve USKOK-ove tajne snimke telefonskih razgovora i sms-ova, mjere prisluškivanja iz istrage u aferi Agram i tako prihvatilo prijedlog obrane zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića te petnaestorice gradskih dužnosnika i privatnika okrivljenih za oko 26 milijuna kuna »teških« malverzacija na štetu Grada Zagreba i RH da se dokazi uklone iz spisa. Riječ je o ključnim dokazima za optužnicu, tajnim snimkama koje su, primjerice, u slučaju bivšeg gradonačelnika Vukovara Željka Sabe, bile presudne da lani završi u zatvoru zbog pokušaja »kupovine« jedne vijećnice.


Županijski sud u Zagrebu uvažio je teze obrane da tajne mjere prisluškivanja »nisu bile valjano obrazložene« no, o tome će se još morati očitovati i Vrhovni sud RH nakon čega će županijski sud na novoj sjednici odlučivati o osnovanosti USKOK-ove optužnice napisanoj na preko 400 stranica. Dodatni zahtjev odvjetnika okrivljenih da se uklone i iskazi svjedoka samo zato jer su ispitani u USKOK-u bez prisustva odvjetnika, nije prošao. Sud je zaključio da se ispitivanje provodilo tijekom legalne istrage sukladno Zakonu o kaznenom postupku. Žalbe Vrhovnom sudu najavile su obje strane.


Članovi Tužiteljstva jučer su pred novinarima upozorili da je taj isti sud i naredio provođenja posebnih dokaznih radnji, one iste koje je sada odbacilo.




»A što reći« – bila je jučer prva reakcija odvjetnika Ante Nobila kad smo ga podsjetili da je u slučaju njegovog drugog branjenika, vukovarskog gradonačelnika Željka Sabe, Vrhovni sud nelegalnu snimku priznao kao valjani dokaz. Sada je, dakle, Nobilo, koji zastupa Petra Pripuza, imao više sreće sa sudom.


– U ovom postupku barem je postojao sudski nalog za prisluškivanje odnosno snimanje. Na kraju je sud ipak zaključio da težina kaznenog djela, za koje su na ovaj način prikupljani dokazi, nije takva da bi to snimanje bilo opravdano. HDZ-ova gradska vijećnica Marija Budimir je, pak, potpuno nezakonito snimala Sabu i još ga poticala u tom razgovoru. Jednostavno nema pravne sigurnosti, nikad ne znate što će suci odlučiti, rekao nam je Nobilo.


Gostujući u emisiji N1 Televizije  krajem veljače ove godine Sabo je kazao kako je pravosuđe u njegovom slučaju napravilo presedan.


– Tajna snimka koju se učinilo u mom uredu, za nju nije odgovarala osoba koja me tajno snimala. Vrhovni sud prvi put priznaje tajnu snimku kao dokaz i rješava moju žalbu za dva i pol mjeseca, što je jako, jako brzo, da bi Ustavni sud za dva mjeseca riješio moju žalbu. Stvarno mogu pohvaliti naše sudstvo zbog ekspeditivnosti i brzine, pomalo ironično poručio je Sabo.