Nova zaduženja

Ravnatelj osječkog Doma zdravlja liječnike i sestre obvezao da kontroliraju stanje WC-a

Ljerka Bratonja Martinović

Štednja i nadstandard čistih sanitarnih čvorova šokirali ionako preopterećene djelatnike



ZAGREB  Ionako preopterećeni desecima pacijenata koje svakodnevno moraju pregledati, liječnici i medicinske sestre dobili su ovih dana nova zaduženja: ravnatelj osječkog doma zdravlja naložio im je da redovito pregledavaju kakvo je stanje u WC-ima u zgradi doma zdravlja i »otklone nedostatke«. Uputa za nadzor sanitarnih čvorova kojom se nalaže da oni ili medicinske sestre svaka dva sata obilaze sanitarne čvorove u vrijeme kad nema čistačice, šokirala je liječnike. 


Sanitarni čvorovi u osječkom domu zdravlja, kažu, takvi su da doista zaslužuju bolju brigu, ali je nevjerojatno da ravnatelj taj posao nameće djelatnicima sa šest ili 10 godina fakultetskog obrazovanja. 


– Obavljanjem poslova koji nisu izravno pružanje zdravstvene zaštite pacijentu, i to tijekom radnog vremena, zakida se pacijenta za njegovo pravo na liječničku pomoć i pažnju. Plaćanje liječnika da izvršava posao spremača besmisleno je trošenje javnozdravstvenih sredstava, a pitanje je za HZZO je li prekršaj ugovorne obveze kad se radni sati predviđeni za liječenje troše na održavanje sanitarija? – pita se jedna od liječnica DZ-a.




Nijedan im posao, kažu njeni kolege, nije ponižavajuć, ali nove zadatke medicinski timovi u primarnoj zdravstvenoj zaštiti jednostavno ne mogu preuzeti.


– Dnevno imam od 70 do 80 pacijenata, prvi mi dođu već u sedam sati, a nemali broj puta do 13 sati ni sama ne stignem otići na WC, a kamoli da ga obilazim svaka dva sata – komentira Ljiljana Ćenan, povjerenica Koordinacije obiteljskih liječnika (KoHOM) za Vukovarsko-srijemsku županiju, koja je stala u obranu osječkih kolega.


Do problema s nadzorom WC-a, objašnjava, došlo je zbog posvemašnje štednje u zdravstvu. Na snazi je zabrana zapošljavanja nezdravstvenog osoblja, popratne službe masovno prelaze u outsourcing i zato se u mnogim domovima zdravlja događa da je spremačica na radnom mjestu samo sat ili dva dnevno. Istodobno, obveza je uprave da osigura nadzor sanitarnih čvorova i da se redovito kontrolira čistoća i urednost. »Sanitarni čvorovi u očajnom su stanju, tamo se učestalo nađu i narkomani, bilo bi zanimljivo da sanitarna inspekcija malo obiđe ta mjesta«, upozoravaju osječki liječnici. 


Za ravnatelja DZ-a Osijek, Miroslava Sikoru, sporno može biti jedino provođenje nadzora svaka dva sata. 


– Ne vidim problem u činjenici da nadzor trebaju provoditi, osim spremačica, i zdravstveni radnici, naravno onda kada spremačica nema. Od medicinskih djelatnika ni u kom slučaju ne očekuje se da održavaju sanitarne čvorove u smislu čišćenja jer to nije njihov posao niti su ugovorom za to vezani. Ovdje se radi o nadzoru radi ukazivanja na probleme informiranja centralnog Doma zdravlja o kvarovima koje treba ukloniti – kaže Sikora. 


Ne radi se, dodaje, o naredbi, nego apelu na medicinsko osoblje da nadziru i redovno obavještavaju Dom zdravlja o eventualnim problemima, da bi ih se što prije saniralo radi sigurnosti i zdravlja pacijenata, ali i samih medicinskih djelatnika koji rade u izdvojenim jedinicama DZ-a. Protiv nove obveze, kaže ravnatelj, pobunilo se pet od ukupno 292 zaposlena u DZ-u. »Ako njih pet ne želi informirati Dom zdravlja o stanju u svojim zdravstvenim stanicama, u suradnji s njima naći ćemo model funkcioniranja na obostrano zadovoljstvo«, poručuje Sikora.


U odgovoru koji smo dobili iz Ministarstva zdravlja ponavlja se ista argumentacija: ne radi se o čišćenju sanitarnih čvorova, nego nadzoru tehničke ispravnosti u cilju pravovremene intervencije.