Pravda je dostižna

Ratni zločin razriješen nakon punih 28 godina: Pronađen ubojica koji je na Ovčari smaknuo hrvatskog branitelja

Hina

Foto Marko Mrkonjić / PIXSELL

Foto Marko Mrkonjić / PIXSELL

Kovačić je među ostalim pripadnicima Hrvatske vojske – ZNG-a, Ministarstva unutarnjih poslova RH, dragovoljih pripadnika hrvatskih oružanih snaga te manjeg broja civila, ranije tijekom tog popodneva dovezen iz Medicinskog centra Vukovar u hangare na Ovčar



Policajci iz radne skupine Ravnateljstva policije, u suradnji s Županijskim državnim odvjetništvom u Osijeku, podnijeli su, nakon kriminalističkog istraživanja, kaznenu prijavu protiv osumnjičenog 49-godišnjeg dvojnog državljanina Hrvatske i Srbije zbog ratnog zločina na Ovčari, odnosno ubojstva tada 21-godišnjeg Damira Kovačića zvanog Kole. 


Kovačić je bio pripadnika vukovarske 204. brigade Hrvatske vojske, a njegovi posmrtni ostaci do danas nisu pronađeni.


»Zajedničkim naporima te intenziviranjem kriminalističkog istraživanja policije i nadležnog državnog odvjetništva u Osijeku došlo se do saznanja da je osumnjičeni 49-godišnjak, kao pripadnik srpskih paravojnih postrojbi, u večernjih satima 20. studenog 1991. iz hangara na poljoprivrednom dobru ‘Ovčara’ izveo oštećenog Damira Kovačića zvanog Kole, odveo ga do obližnjeg kanala te u njega iz vatrenog oružja ispalio više hitaca uslijed kojih je Damir smrtno stradao«, izvijestio je MUP.




Kovačić je među ostalim pripadnicima Hrvatske vojske – ZNG-a, Ministarstva unutarnjih poslova RH, dragovoljih pripadnika hrvatskih oružanih snaga te manjeg broja civila, ranije tijekom tog popodneva dovezen iz Medicinskog centra Vukovar u hangare na Ovčari.


U MUP-u ističu da osumnjičeni 49-godišnjak nije dostupan hrvatskim tijelima progona. Neslužbeno se doznaje da je riječ o Nikoli Dukiću, pripadniku tadašnje teritorijalne obrane Vukovara koji je svjedočio na beogradskom suđenju za zločin na Ovčari 1991.