Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 9° 27
Sutra: 9° 9° 27
26. siječnja 2020.
Prije sedam godina

foto 'Rat je gotov, okrenimo se budućnosti': Na današnji dan oslobođeni su generali Gotovina i Markač

Foto Darko Jelinek
Foto Darko Jelinek
Autor:
Objavljeno: 16. studeni 2019. u 12:23 2019-11-16T12:23:00+01:00

Na današnji dan prije točno sedam godina Haški sud oslobodio je svih optužbi za ratni zločin hrvatske generale Antu Gotovinu i Mladena Markača i naložio njihovo trenutno puštanje iz pritvora.

Do trenutka kad je sudsko vijeće pod predsjedavanjem suca Theodora Merona objavilo oslobađajuću presudu, Gotovina je u pritvoru proveo preko dvije ili pol tisuće dana, Markač tek petstotinjak manje.

Na trgovima diljem Hrvatske taj su dan slavile stotine tisuća ljudi, a posebno je emotivno bilo u Gotovininim Pakoštanama. Generale je na aerodromu dočekao tadašnj državni vrh.

Foto Marko Jurinec / PIXSELL

- Bila je ratna Oluja, a ovo je pravna Oluja. Stavili smo točku na i Domovinskom ratu. Rat pripada povijesti, okrenimo se budućnosti svi zajedno - bila je Gotovinina izjava koja je s godinama postala prilično znamenita.

Foto Darko Jelinek

Optužnica, kojom ih se teretilo za zločinački poduhvat i genocid protiv Srba u Hrvatskoj, protiv Gotovine i Markača podignuta je 2001. godine. U prvom stupnju osuđeni su na 24, odnosno 18 godina zatvora, da bi naknadno bili oslobođeni.

Reuters

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu
Biramo najbolje privatne iznajmljivače

Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu