Diljem države

RADOVI NA SVE STRANE Hrvatska u novu turističku sezonu kreće s 940 milijuna eura investicija

Biljana Savić

Foto I. Tomić

Foto I. Tomić

Iduće godine očekuje se početak realizacije nekih od najvećih turističkih projekata u posljednjih nekoliko godina. Samo u Primorsko-goranskoj županiji kreću investicije u vrijednosti od 64 milijuna eura, od čega 55 milijuna u privatnom sektoru, a 9 milijuna eura u javnom sektoru



U Hrvatskoj se tijekom 2018. godine očekuju investicije u turizmu ukupne vrijednosti gotovo 940 milijuna eura, od čega se 628 milijuna eura odnosi na ulaganja u privatnom sektoru, a 311 milijuna eura na ulaganja u javnom sektoru. Najavljene investicije u privatnom sektoru uključuju ulaganja u hotele, kampove, nautiku i ostale vrste smještajnih objekata, sadržaje i atrakcije, a investicije u javni sektor uključuju ulaganje u centre za posjetitelje, plaže, šetnice… 


Naime, Ministarstvo turizma i ove je godine pripremilo anketu investicija u turizmu za narednu godinu. Anketom su obuhvaćene sve županije te turističke tvrtke, a riječ je o anketi s unesenim podacima koji su dostavljeni u Ministarstvo turizma. Prema rezultatima ankete, u 2017. godini iznosile su 817 milijuna eura, dok su 2016. godine iznosile 676 milijuna eura.


Daruvarske toplice


Iduće godine očekuje se početak realizacije nekih od najvećih turističkih investicija u posljednjih nekoliko godina, kao što su izgradnja i rekonstrukcija Hotela Belvedere u Dubrovniku ukupne vrijednosti veće od 900 milijuna kuna te projekt investicijske banke Arqaam Capital i hotelske kompanije Four Seasons Hotels and Resorts u uvali Brizenica na otoku Hvaru, vrijedan oko 1 milijardu kuna. Maistru očekuje dovršenje te otvorenje Hotela Park 5* u Rovinju vrijednog 539 milijuna kuna. Veliki broj investicija planiran je u Istri gdje tvrtka Valamar u Girandella Resortu u Rabcu ulaže u izgradnju Maro Hotela, te rekonstrukciju postojećih objekata Valamar Argosy u Dubrovniku i Valamar Pinia Suites u Poreču. Plava laguna će u idućoj godini krenuti u rekonstrukciju hotela i turističkog naselja Laguna Park u Poreču, a tvrtka Istraturist Umag najavila je rekonstrukciju Hotela Sol Umag te kampa AC Stella Maris. Isto tako, najavljene su i brojne investicije na kontinetu, među kojima su izgradnja Ivanovog doma, rekonstrukcija depadanse Arcadia Sa, te rekonstrukcija Švicarske vile u sklopu Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Daruvarske toplice. Spomenuti smještajni kapaciteti bit će u kategoriji 4*. Osim toga, očekuje se i rekonstrukcija hotela Panorama u Prelogu kroz koju će se napraviti rekategorizacija hotela na 4* te povećati smještajni kapaciteti.


Zamah ACI-ja




Kad je riječ o Primorsko-goranskoj županiji, u 2018. se očekuju investicije u vrijednosti od 64 milijuna eura, od čega 55 milijuna u privatnom sektoru, a 9 milijuna eura u javnom sektoru. No, dio tvrtki nije još javno izašao s iznosima investicija. No, u nove investicije kreću u Jadranka kampovima d.o.o., Jadranka hotelima, najavio ih je i ACI d.d., a posla ima i u Liburnia Riviera Hotelima, Hotelima Punat, rapskom Imperijalu….


Tako ACI d.d. u 2018. godinu ulazi s velikim investicijama. Jedna od najznačajnijih odnosi se na kompletnu rekonstrukciju ACI marine u Rovinju. Projekt vrijedan 160 milijuna kuna, u morskom dijelu predviđa podjelu akvatorija u dva »bazena« od kojih će jedan bazen djelomično tijekom ljetnog razdoblja biti korišten za charter i tranzitna plovila manjih dimenzija. Nova marina imat će kapacitet 196 vezova na koje će moći primiti brodove prosječne dužine 17 metara, umjesto sadašnjih 11 metara. Na godišnji vez moći će se primiti i jahte do 35 metara dužine, a u tranzitu i veća plovila za koja će biti osigurano desetak vezova.


– Izgradnja nove ACI marine Rovinj predstavlja značajan iskorak u standardima nautičkog turizma. Dizajnom, tehnološkim rješenjima koja će se implementirati te visokom razinom nautičke i ugostiteljske usluge marine, nova, luksuzna ACI marina Rovinj s kategorizacijom sa pet sidara idealno će se uklopiti u destinaciju koja se razvija ubrzanim tempom. Paralelna izgradnja novog Hotela Park i ACI marine Rovinj rezultirat će u konačnici skladom ekskluzivnih komplementarnih usluga objekata smještenih u prelijepom, atraktivnom prostoru turističke zone Monte Mulini, ocjenjuju u ACI-ju i njajavljuju i ulaganja u ACI marine Cres, Opatija, Supetarska Draga i Rab. Sveukupna ulaganja u ACI-jeve marine u Primorsko-goranskoj županiji u 2018. iznose 4,3 milijuna kuna. Od ukupnog iznosa, 1,3 milijuna kuna bit će investirano u ACI marinu Cres, oko 2 milijuna kuna u ACI marinu Opatija, 400 tisuća kuna u ACI marinu Supetarska Draga te 636 tisuća kuna u ACI marinu Rab. U ACI marini Cres tako će se realizirati ugradnja novih inox ulaza na gatove, ugradnja nadzemnih hidranata, rekonstrukcija crpne stanice sa zamjenom pumpi za sanitarne otpadne vode, redovan godišnji servis kranske dizalice te dodatno oplemenjivanje osam apartmana kojima ACI marina Cres raspolaže. U ACI marini Opatija (Ičići) najveći dio ulaganja odnosi se na pripremu i izradu projektne dokumentacije za rekonstrukciju cijele marine, a realizirat će se i nadogradnja postojećih sustava video nadzora marine na gatove i suhi vez marine te ugradnja novog sustava naplate parkinga. Poštujući potrebe zaštite okoliša, planirana je i nabavka mobilne pumpe za pražnjenje fekalnih tankova brodova, sanacija crpne stanice sa zamjenom pumpi za sanitarne otpadne vode te servis uređaja za pročišćivanje tehnoloških otpadnih voda. U ACI marini Supetarska Draga provest će se i aktivnosti na izradi idejnog rješenja za rekonstrukciju kopnenog i morskog dijela marine, dok će u ACI marini Rab ulaganja biti usmjerena na održavanje i oplemenjivanje marine.


Nova oprema


Jadranka Grupa nastavlja s ulaganjima u hotelske kapacitete i kampove. Najveća planirana investicija ove lošinjske turističke tvrtke iduće godine odnosi se na dogradnju aneksa Vitality Hotela Punta 4* u Velom Lošinju. Ukupna vrijednost investicije u Punti je otprilike devet milijuna eura te obuhvaća izgradnju dodatnih 75 smještajnih jedinica. Paralelno s tim, u Velom Lošinju odvijat će se radovi na izgradnji hotela 4* namijenjenog sezonskim zaposlenicima. Riječ je o nekadašnjoj zgradi Crvenog križa koji će se prenamijeniti u hotel za smještaj sezonskih zaposlenika, s obzirom da ukupan broj zaposlenih u Grupi Jadranka za vrijeme turističke sezone doseže 1.300 ljudi. Izgradnja hotela kategorije 4* za sezonske zaposlenike bit će prva investicija te vrste na Lošinju, ali i drugdje u Hrvatskoj. Jadranka Grupa u sezonu 2018. ulazi i s dodatnim ulaganjima u kampove Čikat, Baldarin i Slatina. Također, u planu je i realizacija druge faze uređenja šetnice s novom infrastrukturom u uvali Čikat u Malom Lošinju – na potezu od parka Haračić do restorana Lanterna.


U rapskom Imperijalu planirana su značajna ulaganja na unaprjeđenju kvalitete sadržaja i usluga te konkurentnosti destinacije na sve zahtjevnijem turističkom tržištu. Ukupan planirani iznos investicije iznosi 72 milijuna kuna i svi radovi su u tijeku.


– Najznačajnije ulaganje je u modernizaciju i repozicioniranje Grand Hotela Imperial koji će od sljedeće godine poslovati kao Adults only hotel. Hotel će biti gotovo u cijelosti obnovljen uz posebni redizajn svih hotelskih prostora i ulaganje u nove sadržaje, ističe predsjednik uprave Imperiala Vlado Miš i najavljuje da je otvorenje planirano za početak svibnja. Ostala veća ulaganja, kaže Miš, odnose se na oba Imperijalova kampa, čime će se značajno poboljšati struktura i kvaliteta smještaja, uređenost, ali i povećati broj zaposlenika.


– Naravno, tu su i ulaganja u opremu, IT sustav, unaprjeđenje wi-fi usluge te projekte digitalizacije. Fokusirat ćemo se i na podizanje kvalitete usluge u okviru kojeg ćemo organizirati brojne edukacije zaposlenika, a svakako treba istaknuti i Perfect Experience Creator koji će dodatno unaprijediti našu ponudu prema gostima, najavljuje Vlado Miš.


Mnogi opatijski hoteli dočekat će sezonu u novom ruhu. U cijeli niz investicija krenuli su Liburnia Riviera Hoteli koji su odlučili detaljno obnoviti povijesni hotel Imperial i niz drugih objekata. Hotel Paris, nakon dugog razdoblja zapuštenosti dobio je novog vlasnika i biti će obnovljen do narednog ljeta, a derutni hotel Belvedere postaje Sheraton Opatija. Nove će sadržaje dobiti i hotel »Admiral«, a među većim investicijama je i nadogradnja Smart Selection Hotela Istra, koji će nakon renoviranja imati više smještajnih jedinica koje će prema najavama biti moderno uređene, a dio će ih imati i balkone s pogledom na more. Bivša vila Slatina, depandansa hotela Palace, do sezone će se pretvoriti u četverozvjezdani objekt pod nazivom Remisens Premium Villa Abbazia. Imat će ukupno 12 soba i jedan luksuzni apartman, a posebnost vile će biti jedinstvene dekoracije s floralnim motivima. U veliku investiciju planira se upustiti i Grand hotel Adriatic koji je za prošlu sezonu izgradio novi otvoreni bazen, a sada se priprema i za izgradnju podzemne garaže.