Pušači se vraćaju u restorane / Novi list
Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 26° 1
Sutra: 28° 32° 1
20. kolovoza 2018.
Vlada razmatra liberalizaciju zabrane pušenja

Pušači se vraćaju u restorane

Foto Vedran KARUZA
Foto Vedran KARUZA
Autor:
Objavljeno: 5. travanj 2012. u 6:55 2012-04-05T06:55:11+02:00

Europske države se u sve većoj mjeri priklanjaju austrijskom modelu, gdje svaki ugostitelj sam odlučuje o zabrani pušenja. Tamo se u dobro ventiliranim prostorima u restoranima smije pušiti, poručili su iz Vlade

ZAGREB I restorani bi u dogledno vrijeme mogli dobiti dozvolu za pušenje, ali samo u dobro ventiliranom prostoru, poručila je ovih dana Vlada na svom Twitter profilu, odgovarajući na kritike twitteraša na račun rigoroznog režima nepušenja u hrvatskim restoranima. Europske države u sve se većoj mjeri priklanjaju austrijskom modelu, gdje svaki ugostitelj sam odlučuje o zabrani pušenja. Tamo se u dobro ventiliranim prostorima u restoranima smije pušiti, a takvo se rješenje može očekivati i kod nas, poručili su iz Vlade.

Iako je i sam pobornik austrijskog modela, ministra zdravlja Rajka Ostojića ovakva je najava zatekla, a hoće li se, i kada, liberalizacija zabrane pušenja provesti u praksi, nije nam znao odgovoriti.

- To mi je prva informacija. Što se mene tiče, postojeći zakon ostaje, pooštrili smo sanitarnu inspekciju, a o eventualnim izmjenama zakona odlučuje cijela Vlada. To je zakon koji se tiče svih nas, rekao nam je Ostojić.

Dio Plana 21

Kako se doznaje u Banskim dvorima, austrijski model reguliranja uporabe duhanskih proizvoda u ugostiteljskim objektima dio je Plana 21 Kukuriku koalicije, i svaka bi izmjena postojećeg zakona o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda značila otvaranje javne rasprave o primjeni takvog modela kod nas.

Ugostitelji i restorateri i sami su svojedobno tražili primjenu austrijskog modela, koji i vlasnicima restorana omogućuje da biraju hoće li u svom objektu dozvoliti paljenje cigarete. Ono je danas moguće samo na ljetnim terasama restorana.

Svaki treći kafić pušački

  Do kraja 2011. godine rješenje o statusu pušačkog dobilo je 7.579 lokala, a dozvolu za odvojeni pušački prostor njih 360. Drugim riječima, danas je paljenje cigarete dopušteno u svakom trećem kafiću u državi. Od ukupno 17.315 kontrola po kafićima i restoranima, u tri godine primjene Milinovićevog zakona, zbog nelegalno zapaljene cigarete izrečeno je tek 57 mandatnih kazni i podneseno 78 optužnih prijedloga nadležnim prekršajnim sudovima.

– To je rješenje vrlo jednostavno: u restoranu se prostor može pregraditi, čime se pušači odvoje od gostiju koji ne puše, i za pušački prostor osposobi se dobra ventilacija. Austrijska su skijališta samo zahvaljujući takvom modelu u zimskom turizmu zabilježila porast od 20 posto, kaže Miroslav Folnegović, predsjednik Udruge restoratera, koji svesrdno podržava najavu iz Vlade.

Nemjerljiva šteta

Zbog potpune zabrane pušenja u restoranima, koja je stupila na snagu 2008. godine, restorani su – tvrdi Folnegović – doživjeli pad prometa i do 70 posto, a mnogo je ljudi izgubilo posao. 

– Šteta zbog zabrane pušenja je nemjerljiva. Kad je Milinovićev zakon stupio na snagu, došlo je do atomskog udara. Tada je za nas počela kriza, a dodatno nas je satrlo to što ljudi više ne mogu zaraditi plaću, a kamoli ručati u restoranu, kaže šef udruge restoratera, koji bivšem ministru zdravstva i inicijatoru zabrane pušenja u ugostiteljskim objektima zamjera što se pozivao na propise Europske unije iako je zakonska regulativa zabrane pušenja prepuštena državama članicama.

Zbog zabrane pušenja u restoranima na gubitku su i lokalna samouprava i država i ugostitelji, komentirao je Ante Mihić, predsjednik Ceha ugostitelja Hrvatske, ističući da su ugostitelji danas u vrlo teškoj situaciji, osobito u zimskim mjesecima.

Bivši ministar zdravstva Darko Milinović potpunu zabranu pušenja u svim javnim prostorima, uključujući i ugostiteljske objekte, ozakonio je još 2008. godine, ali je pod pritiskom ugostitelja koji su se žalili na pad prometa olabavio rigidni zakon i dopustio da se vlasnici ugostiteljskih objekata gdje se ne služi hrana odluče hoće li svojim gostima dopustiti pušenje.

U prijelaznom razdoblju, koje je potrajalo gotovo dvije godine, vlasnici kafića do 50 četvornih metara mogli su se odlučiti za status pušačkog kafića, a onih većih osigurati poseban prostor za pušenje, pod uvjetom da zadovolje stroge uvjete stalne ventilacije i filtriranja zraka.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka