Recesija utjecala na potrošnju građana

Punjenje državnog proračuna otkriva: u krizi se manje vozi i pije, ali se puno više puši

Jagoda Marić

U sedam mjeseci država je skupila 63 milijarde kuna, a potrošila 70,2 milijarde,  PDV  se ubire odlično, ali su djelomično podbacili prihodi od trošarina, za 2,3 posto  manje ih je nego u istom razdoblju lani. Podbacili su prihodi od trošarina na naftu, pivo i alkohol, a na duhanske proizvode prihodi  su porasli za  7,6 posto



ZAGREB Od početka godine do kraja srpnja država je u proračun skupila 63,062 milijarde kuna, što je 2,2 milijarde kuna, odnosno 3,7 posto više nego lani. Istovremeno je iz državne blagajne, prema neslužbenim  podacima do kojih je došao Novi list, potrošeno 70,286 milijardi kuna,  oko 250 milijuna kuna ili 0,3 posto manje nego lani.  Tako je minus u državnom proračunu u sedam ovogodišnjih mjeseci bio 7,224 milijarde kuna, dok je lani u isto vrijeme deficit državnog proračuna bio 9,7 milijardi kuna,  što znači da je »proračunska rupa« zasad smanjena za 2,5 milijarde kuna. 


Kako potrošnja iz proračuna nije značajno smanjena u odnosu na prošlu godinu, a plan je bio smanjiti je za 3,4 milijarde kuna, manji proračunski minus posljedica je povećanja proračunskih prihoda i to najvećim dijelom zarade od PDV-a. Taj je najizdašniji porez u proračun u sedam ovogodišnjih mjeseci donio  gotovo dvije milijarde kuna više nego u istom razdoblju prošle godine. Od PDV-a je država zaradila 22,95 milijardi kuna  što je čak 9,3 posto više nego lani kad je PDV u blagajnu donio 21 milijardu kuna.  Povećanje prihoda od PDV-a, unatoč boljoj poreznoj disciplini, ipak je najvećim dijelom posljedica povećanja stope sa 23 na 25 posto.


Prihodi od trošarina i dalje su  manji nego u prošloj godini i to za 2,3 posto.  U prošloj su godini trošarine u proračun u sedam mjeseci  donijele 6,1 milijardu kuna, dok je ovogodišnji prihod 5,95 milijardi kuna. Od trošarina na naftne derivate proračun je u sedam mjeseci skupio 3,04 milijarde kuna   što je 200 milijuna kuna manje nego lani u istom razdoblju. Hrvati zbog poskupljenja goriva puno racionalnije troše, ali prihode od trošarina na naftne derivate nije  na prošlogodišnju razinu vratila ni potrošnja turista. Turistička sezona, pa čak ni održavanje europskog prvenstva u nogometu kada se tradicionalno popije nešto više piva, nisu pomogli tome se trošarine održe na iznosima iz prošle godine. Trošarine na pivo pale su za 3,1 posto, dok su one na alkohol niže za 10,8 posto. Ukupno je na te dvije trošarine država u sedam mjeseci uprihodovala oko 28 milijuna kuna manje nego lani. 




Jedini poseban porez, odnosno trošarina na kojoj je država zaradila više nego lani je ona na duhanske proizvode od koje je prikupljeno gotovo dvije milijarde kuna, što je oko 140 milijuna, ili 7,6 posto više nego lani. 


Opširnije čitajte u tiskanom izdanju Novog lista, u petak, 10. kolovoza 2012.